Közélet

Hiába az orosz fegyverszünet, az ukránok nem hagyták abba az ágyúzást

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin az ortodox karácsony idejére 36 órás fegyvernyugvást rendelt el, és felszólította Ukrajnát, hogy ehhez tartsák magukat. Volodimir Zelenszkij és tanácsadója, Mihajlo Podoljak már tegnap megüzente Moszkvába, hogy elutasítja a fegyvernyugvást. A hírek szerint az oroszok valóban betartják a fegyverszünetet, Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium hivatalos szóvivője szerint az ukránok viszont továbbra is lövik az orosz állásokat.

Az ukrán tüzérség nem állt le az Oroszország által egyoldalúan kihirdetett fegyvernyugvás életbelépését követően – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium hivatalos szóvivője pénteken.

Igor Konasenkov
Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium hivatalos szóvivője.
Fotó: AFP

Annak ellenére, hogy az orosz hadsereg-csoportosulás ma, január 6-án, moszkvai idő szerint 12 órától betartja a tűzszünetet, a kijevi rezsim folytatta a lakott területek és az orosz csapatok állásainak lövését

– jelentette ki a szóvivő.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön egyoldalúan 36 órás tűzszünetet rendelt el a fronton az ortodox karácsony alkalmából, 

amelynek betartására az ukrán felet is felhívta. Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a fegyvernyugvást elutasította.

Noha Ukrajnában már a Gergely-naptár szerint is meg lehetett ünnepelni a karácsonyt a helyi ortodox vezetők döntése értelmében, Oroszországban továbbra is a Julianus-naptár alapján tartják az ünnepet, január 7-én.

Az ukrán elnöki tanácsadó, Mihajlo Podoljak közölte, hogy ez egy csapda, amiből az ukránok nem kérnek. Podoljak azt üzente Putyinnak, hogy fegyverszünet helyett az Ukrajnában lévő oroszok pakoljanak össze, és menjenek haza karácsonyozni, majd maradjanak is ott.

Megszorításokra készül a Kreml, fáj a költségvetésnek a háború

Egyre nagyobb terhet jelent az ukrajnai háború Oroszország gazdaságának. Ezt mutatja, hogy Mihail Misusztyin miniszterelnök magasabb osztalékot vár el az állami vállalatoktól, a műtrágya- és széntermelőket pedig egyszeri hozzájárulásra kötelezi.

António Guterres ENSZ-főtitkár közölte, hogy a világ örülhet bármiféle fegyverszünetnek Ukrajnában az ortodox karácsony idején, de annak is tudatában van, hogy 

ez nem pótolna egy igazságos békét, amely összhangban áll a világszervezet alapokmányával és a nemzetközi joggal 

– erről csütörtökön Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő is beszélt.

 

háború ortodox karácsony fegyverszünet
Kapcsolódó cikkek