Közélet

Előrébb hozta a karácsonyt Ukrajnában a háború

Az ortodox egyház hagyományosan a Julianus-naptár szerint ünnepel, de ennek vége.

Az Ukrajnában élő ortodox keresztények mindig is január 7-én ünnepelték a karácsonyt, összhangban az ortodox kereszténység által nyilvántartott Julianus-naptárral, ám most az Ukrajna Ortodox Egyháza először engedélyezi, hogy az ünnep a Gergely-naptárnak megfelelően december 25-én legyen.

Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

A felekezet 2018-ban szakadt ki a hasonló nevű Ukrán Ortodox Egyházból, amelyet sokan oroszbarátnak tartanak, és amelyet fel is bőszített a szakadár gyülekezet döntése. Az egyház érseke, Jevsztratij Zoria szerint azonban ők csak a lehetőségét teremtik meg a december 25-i ünneplésnek. Ez a nap egyébként mindössze 2017 óta számít munkaszüneti napnak Ukrajnában. A gyülekezet egyre több tagja támogatja a Gergely-naptárra váltást, amit az orosz invázió csak tovább erősített.

Ukrajna Ortodox Egyháza a Kreml és az Orosz Ortodox Egyház tiltakozása ellenére elnyerte a függetlenségét I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárkától, az ortodox egyház globális vezetőjétől. Ezzel az egyház alárendeltsége is megszűnt Moszkvával szemben.

Az oroszok népszerűségének csökkenését jelzi az is, hogy májusban az oroszbarát gyülekezet is arról beszélt, megszüntette alárendeltségét a háborúpárti moszkvai pátriárkával, Kirillel szemben. Ezt azonban sokan nem hiszik el – írja a Politico.

A héten az ukrán fővárosban Vitalij Klicskó leplezte le a város karácsonyfáját, amelyet Ukrajna legyőzhetetlenségének a karácsonyfájának nevezett.

 

 

 

 

 

 

karácsony Vitalij Klicsko Ukrajna
Kapcsolódó cikkek