Lettország május közepéig meghosszabbította a rendkívüli állapotot a Fehéroroszországgal közös határán – közölte a balti állam belügyminisztériuma. A május 10-ig tartó rendkívüli állapot révén a lett határvédelem továbbra is törvényesen fordíthatja vissza a határon illegálisan átlépő migránsokat.

Location on the Latvian-Belarusian border
Litvánia kerítést épített a fehérorosz határnál, Lettország még nem
Fotó: picture alliance

A rendkívüli állapotot 2021 augusztusában vezették be a határ mentén, mert illegális bevándorlók ezrei kíséreltek meg Fehéroroszországból Lettországba, így az Európai Unióba bejutni.

A belügyi közlés szerint 2022 novemberétől ismét megemelkedett az illegális határátlépők száma, a döntésben azonban fontos szerepet játszik az is, hogy – ellentétben Lengyelországgal és Litvániával – Lettország egyelőre nem épített kerítést a fehérorosz határnál. Ezen kívül mérvadó volt az orosz-ukrán háború: a közel egy éve folyó harcokban Minszk Moszkva szövetségese, Lettország pedig Fehéroroszországgal és Oroszországgal is határos.

A belügyminisztérium adatai szerint a rendkívüli állapot másfél éve tartó hatálya idején több mint 9600 alkalommal regisztráltak határsértést. Az EU azzal vádolta Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy szervezetten szállít migránsokat a blokk külső határához. A Fehéroroszországgal szintén határos Litvánia is hasonló álláspontot képvisel: decemberben azzal vádolta meg Minszket, hogy fagyási sérülésektől szenvedő bevándorlókat csempész át a két ország között felhúzott drótkerítésen. 

Nagyszabású orosz–fehérorosz hadgyakorlat vette kezdetét

Fehéroroszországban gyakorlatozik a két ország hadseregének egyesített parancsnoksága, szeptemberben Oroszországban lesz majd egy még nagyobb gyakorlatozás. A két ország katonai részlegeinek képviselői az elmúlt évek fegyveres konfliktusainak tapasztalatai alapján a csapatok alkalmazásának közös tervezésén fognak munkálkodni.