Nemzetközi gazdaság

Nagyszabású orosz–fehérorosz hadgyakorlat vette kezdetét

Fehéroroszországban gyakorlatozik a két ország hadseregének egyesített parancsnoksága. Szeptemberben Oroszországban lesz majd egy még nagyobb gyakorlatozás.

Törzsvezetési gyakorlat kezdődött Fehéroroszországban, amelynek keretében az orosz és a fehérorosz regionális csapatok egyesített parancsnoksága a két ország biztonságának szavatolása érdekében teendő döntéshozatalt gyakorolja egy héten át – jelentette be kedden délelőtt a minszki védelmi minisztérium.

Moszkva, 2022. december 13.Besorozott újoncokat képeznek ki az orosz védelmi minisztérium noginszki gyakorlóterén 2022. december 13-án. Az orosz védelmi miniszter szerint eddig több mint 300 ezer embert képeztek ki az Ukrajna elleni háború miatt szeptember 21-én elrendelt részleges mozgósítás keretében.MTI/EPA/Jurij Kocsetkov Moszkva, 2022. december 13.
Besorozott újoncokat képeznek ki az orosz védelmi minisztérium noginszki gyakorlóterén 2022. december 13-án. Az orosz védelmi miniszter szerint eddig több mint 300 ezer embert képeztek ki az Ukrajna elleni háború miatt szeptember 21-én elrendelt részleges mozgósítás keretében.
MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
fehérorosz orosz gyakorlat
Fotó: Jurij Kocsetkov / MTI / EPA

A tájékoztatás szerint a kiképzés része a két ország szeptemberben Oroszországban tartandó közös hadgyakorlata előkészítésének.

A két ország katonai részlegeinek képviselői az elmúlt évek fegyveres konfliktusainak tapasztalatai alapján a csapatok alkalmazásának közös tervezésén fognak munkálkodni.

A fehérorosz hadsereg tájékoztatása szerint a közös művelet a két állam katonai parancsnokságának együttműködését hivatott javítani, ami a következő lépcsőfoka az idei Szövetség Pajzsa 2023 kódnevű hadgyakorlat előkészítésének, amelyet szeptemberben tartanak Oroszországban.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő tavaly október 10-én bejelentette, hogy a Moszkvával kötött megállapodások keretében megkezdődik az összevont regionális csapatok megteremtése, amelynek alapját fehérorosz katonák alkotják majd.

Minszk október közepén közölte, hogy az orosz katonák első szerelvényei megérkeztek a köztársaságba.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Lukasenkával a fehérorosz fővárosban december 19-én folytatott megbeszélései után kijelentette, hogy Moszkva és Minszk folytatja a közös gyakorlatokat és más harci kiképzési tevékenységeket, a többi között a regionális csapatok keretei között. Január elején a fehérorosz védelmi minisztérium beszámolt arról, folytatják ezeknek a csapatoknak a megerősítését, egyben felkészítését arra, hogy végrehajtsák a két szövetséges állam védelmét szolgáló feladatokat.

Kijev korábban kijelentette, hogy Ukrajna nem tervezi Fehéroroszország megtámadását.

Az oroszok szerint a koronavírus mögött is az amerikaiak állhatnak

Ismét az amerikai biolaborokkal riogatnak az oroszok, szerintük az ukrán laborokat a Baltikumba és Lengyelországba helyezték át.

 

Oroszország háború hadgyakorlat Fehéroroszország Ukrajna
Kapcsolódó cikkek