A frissen megválasztott brazil elnök, Lula közölte, biztos benne, hogy Bolsonaro valamilyen formában részt vett a fővárost felforgató zavargások megszervezésében. Szerinte a volt elnök szövetségesei engedték be a vandálokat az államigazgatási épületekbe. Lula kijelentette, hogy átvilágításon kell átesnie az elnöki palota összes alkalmazottjának. A zavargások miatt nagyjából 1500 ember vettek őrizetbe – írta meg a BBC.

Lula da Silva attends a breakfast with accredited journalists
Luiz Inácio Lula da Silva
Fotó: Agência Estado via AFP

Meggyőződésem, hogy a Planalto-palota ajtaját azért nyitották ki, hogy ezek az emberek bejussanak, mert nem láttam, hogy a bejárati ajtót betörték volna. Ez pedig azt jelenti, hogy valaki megkönnyítette a bejutást ide 

– nyilatkozta Lula egy sajtótájékoztatón. Az elnök szinte már minden sarokban árulókat lát, akik részt vettek a támadásban. A főváros rendőrkapitányát már elővették, amiért szándékosan ellehetetlenítette a rendőri munkát, hogy a hatóságok ne tudjanak fellépni a január 8-án randalírozókkal szemben. Lula szerint a felfordulásban Bolsonaróhoz hű volt katonatisztek is részt vettek.

A csütörtöki sajtótájékoztatón Lula azt mondta, hogy 

az elnöki palota tele volt bolsonaristákkal.

Hozzátette, hogy a közintézményekből el kell távolítani mindenkit, aki még mindig Bolsonaro embere. Jó néhány tisztviselő ellen elfogatóparancsot is kiadtak, többek között a fővárosi rendőrkapitány, Anderson Torres ellen.

A brazil médiában olyan hírek is felbukkantak, hogy a katonaság egyes tagjai megakadályozták a rendőrséget a vandálok letartóztatásában. A gyanú szerint a katonaság sok tagja még mindig a volt elnök támogatója. A hadsereg vezetésének hivatalosan cáfolnia kellett azokat a híreket, hogy szándékosan Lula ellen szervezkednének. Az elnök kijelentette, hogy Jose Mucio védelmi miniszterben száz százalékig megbízik, így neki a posztján kell maradnia.

Ha minden alkalommal el kellene bocsátanom egy minisztert, amikor hibáznak, akkor óriási felfordulás lenne 

– mondta Lula.