Brazília fővárosi rendőrfőnökét azzal vádolják, hogy szabotálta rendőrséget, hogy ne tudják megakadályozni az erőszakba torkolló zavargásokat. Anderson Torrest rögtön elbocsátották a posztjáról, miután a volt elnök, Jair Bolsonaro hívei felforgatták a kongresszus, a legfelsőbb bíróság és az elnöki palota épületét. A vádak szerint Torres szándékosan vezetés nélkül hagyta a fővárosi biztonsági erőket, hogy ezzel akadályozza az intézkedést – írta meg a BBC.

Fotó: Ton Molina / AFP

Anderson Torres volt rendőrfőnök tagadja, hogy köze lett volna a zavargásokhoz.

A Brazília fővárosát káoszba taszító események egy héttel az új elnök, Luiz Inácio Lula da Silva beiktatása után történtek. A beiktatási ünnepség viszonylag nyugodt körülmények között zajlott. 

Ricardo Cappelli brazil szövetségi biztonsági vezető azt mondta, hogy 

Anderson Torres szándékosan elhagyta a posztját a zavargások kitörésekor, a rendőrséget senki nem irányította, ami miatt a hatóság nem tudott időben reagálni az eseményekre. 

A vasárnapi zavargások előtt, január 2-án nevezték ki Anderson Torrest rendőrfőnöknek, egy nappal Lula beiktatása után. Ezt követően Torres elbocsátotta a kapitányság teljes parancsnokságát, majd elutazott a városból.

Ha ez nem szabotázs, akkor nem tudom, mi az

– mondta Cappelli. Torres azt állítja, hogy családi okok miatt kellett elutaznia, és ezért nem tartózkodott a fővárosban, amikor a zavargások kitörtek. Lula terrorcselekménynek minősítette a zavargásokat, és a rendőrséget hibáztatta, amiért elhanyagolta a kötelességét.

Brazil elemzők Elon Muskot és a Twittert okolják a Bolsonaro-hívek vasárnapi támadásáért

Brazil közösségimédia-elemzők azt figyelték meg, hogy összefüggés lehet a Rio de Janieróban kitört zavargások és a közösségi médiában erősödő szélsőséges csoportok, posztok között. A szakemberek közölték, hogy az elmúlt hetekben jelentősen felerősödtek az erőszakra buzdító bejegyzések a Telegramon és a Twitteren.

Egy nappal a tüntetések után Lula körbejárta az érintett államigazgatási épületeket, megszemlélte a károkat, majd kijelentette, hogy 

megbüntetnek mindenkit, aki részt vett az eseményeken. 

Hétfőn erősen felfegyverzett rohamrendőrök elkezdték elfogni a zavargások beazonosított résztvevőit. A hírek szerint 1200 ember letartóztattak. Torres még Bolsonaro regnálása alatt igazságügy-miniszter volt, azonban Lula megválasztása után menesztették a posztról, és így lett a fővárosi rendőrfőnök. A brazil ügyészség arra kérte a legfelsőbb bíróságot, hogy adjanak ki letartóztatási parancsot Torres ellen.

Lula számos más tisztviselővel szemben is fel kíván lépni, akikről azt gyanítja, hogy közük volt a zavargásokhoz. A frissen megválasztott brazil elnöknek sikerült átvinnie az ország törvényhozásán azt a jogszabályt, amely lehetőséget ad a rendvédelmi erők bevetésére a vasárnapi zavargásokban részt vevőkkel szemben.