Határozatlan időre felfüggesztette Törökország a háromoldalú mechanizmust a NATO-csatlakozásra váró Svédországgal és Finnországgal a közelmúltban történt svédországi provokációk miatt – jelentette kedden a török TRT Haber állami hírtelevízió diplomáciai forrásokra hivatkozva.

The Turkish flag next to the flags of Finland and Sweden. Concept of a political conflict between a member of the alliance and the candidates for membership
Fotó: Andrzej Rostek

A háromoldalú mechanizmus következő találkozójára februárban, Brüsszelben került volna sor a beszámoló szerint, azonban a múlt szombaton egy a stockholmi török nagykövetség közelében tartott tüntetésen egy iszlamofób párt vezetője elégette a muszlimok szent könyvét, a Koránt. Korábban pedig,  január 12-én a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szimpatizánsainak egy csoportja olyan bábut lógatott fel Stockholmban egy lámpaoszlopra, amely Recep Tayyip Erdogan török elnököt jelképezte.

A történtekre reagálva Erdogan hétfőn kijelentette: nyilvánvaló, hogy Svédország nem várhatja Törökország támogatását a NATO-csatlakozást illetően a gyalázatos Korán-égetés után. A török államfő leszögezte: ha Stockholm nem mutat tiszteletet a muszlimok hite iránt, Törökország nem fogja támogatni Svédország NATO-csatlakozását. 

Senki nem rendelkezik annak szabadságával, hogy más vallások szentségeit megalázza.

Törökország a svéd és finn NATO-csatlakozás jóváhagyásának feltételeként a nemzetközileg is terrorszervezetnek nyilvánított PKK Svédországban és Finnországban élő tagjainak kiadását követeli. A PKK 1984 óta folytat fegyveres felkelést Délkelet-Törökországban az ottani kurd kisebbség függetlenségéért.

Finnország és Svédország – évtizedes függetlenségét feladva – az Ukrajna elleni orosz agressziót követően szeretne a NATO-hoz csatlakozni.