Közélet

Német fegyvereket kér Ukrajna

Az Ukrajnát támogató országok pénteken találkoznak Németországban, hogy megvitassák a katonai támogatásokat.

A német fegyverek létfontosságúak Ukrajna túléléséhez – fogalmazott a dpa német hírügynökségnek adott interjúban vasárnap Olekszij Makejev berlini ukrán nagykövet. A diplomata arra kérte a német kormányt, hogy mielőbb szállítson országának Leopard 2 harckocsikat. „Kevés időnk van a tárgyalásra. Azt várjuk, hogy a szövetségeseink megértsék ezt és ennek megfelelően cselekedjenek” –hangsúlyozta. Több ország is tankszállítások mellett döntött az utóbbi napokban. 

Tank driving training of Slovak servicemen and women
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Január 20-án az Ukrajnát támogató nyugati országok a Németország nyugati részén fekvő Ramstein légi támaszponton találkoznak, hogy megvitassák az Ukrajnának az Oroszországgal szembeni harchoz nyújtott további katonai támogatást. Nagy-Britannia az első ország, amely bejelentette: nyugati gyártmányú harckocsikat fog szállítani Ukrajnának. Lengyelország és Finnország német gyártmányú Leopard 2 harckocsikat készül küldeni. A német kormány még nem foglalt állást a kérdésben. Makejev kijelentette, hogy Leopard harckocsik nélkül nem lesz lehetséges további, orosz megszállás alatt lévő területek visszafoglalása.

Lemondhat a német hadügyminiszter

Christine Lambrecht sosem akart igazán hadügyminiszter lenni, és ez látszik is.

A német gyártású légvédelem segít nekünk a rakéták elfogásában, a német harckocsik pedig a segítségünkre lesznek további területek felszabadításában. Az orosz erők pedig kevesebb atrocitást fognak elkövetni – monda. A német fegyverek életeket mentenek meg

– nyomatékosította. A Rheinmetall német fegyvergyár közölte, hogy időbe telik, mire a harckocsikat le tudnák szállítani Ukrajnának. 

„Még ha meg is hozzák holnap a döntést, hogy szállíthatjuk a Leopard harckocsijainkat Kijevbe, a szállításra a jövő év elejéig várni kell” – mondta a Bild am Sonntag című lapnak Armin Papperger, a Rheinmetall elnök-vezérigazgatója.

A Rheinmetallnak huszonkét Leopard 2 harckocsija van, valamint nyolcvannyolc Leopard 1 modellje. Makejev ismételten hangoztatta, hogy Ukrajna helyettesítő háborút vív az összes támogatója érdekében. „Senki más nem harcol Oroszország ellen, csak az ukránok” – mondta. „Oroszország nemcsak Ukrajna, hanem Európa és az egész civilizált világ ellen harcol. Ebben a harcban az ukránok vannak a frontvonalon. Nem kérünk német vagy amerikai katonákat, csak fegyvereket” – tette hozzá a berlini ukrán nagykövet.

 

orosz-ukrán háború Németország tank
Kapcsolódó cikkek