Közélet

Áttört a gát: ömlenek a nyugati tankok Ukrajnába

Egyre egyértelműbb, hogy a Nyugat nem fogja hagyni, hogy Oroszország győztesként jöjjön ki a háborúból.

Rishi Sunak brit miniszterelnök megerősítette, hogy Nagy-Britannia Challenger 2-es típusú tankokat küld Ukrajnának. A brit kormányfő ezt Volodimir Zelenszkij elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során közölte a Downing Street 10. szerint. A harckocsikból nagyjából egy tucat érkezhet Ukrajnába.

Challenger 2
Fotó: AFP

Zelenszkij a Twitteren hangsúlyozta, hogy 

a döntés nemcsak erősíti az ukrán haderőt, de más országok számára is jelzésértékű.

Az orosz agresszióval szembeni védekezést segítő nyugati országok sokáig ódzkodtak nyugati típusú tankok frontra küldésétől, ám az elmúlt napokban egyre több állam adja be a derekát, és tesz ígéretet harckocsik szállítására: Franciaország könnyűpáncélosokat, Lengyelország német gyártmányú Leopard 2-es tankokat ígért, míg a németek és az amerikaiak páncélozott harcjárművek szállítását jelentették be.

Mindez növeli a németeken a nyomást, hiszen az általuk gyártott Leopard 2-k reexportja külön engedélyt igényel, igaz, csütörtökön Robert Habeck alkancellár arról beszélt, 

Berlin nem gördít akadályt az elé, ha más országok az 1979-ben rendszeresített, azóta több ráncfelvarráson átesett tankokkal segítenék az orosz megszállók kiűzését Ukrajnából.

 

Tank driving training of Slovak servicemen and women
Leopard 2
Fotó: AFP

Ugyanakkor pénteken Christiane Hoffmann kormányszóvivő-helyettes arról beszélt, hogy nem érkezett hivatalos kérés sem a lengyelektől, sem a finnektől, akik szintén jelezték, hogy szívesen szállítanának Leopardokat az ukrán hadseregnek.

Az ukrán haderő élén álló Valerij Zaluzsnij decemberben arról beszélt, hogy 300 nyugati tankra lenne szükség az oroszok visszaverésére, míg a European Council on Foreign Relations becslése szerint nagyjából 2 ezer lehet a német tankokból az azokat hadrendbe állító tizenhárom európai országban.

Olekszij Danilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára csütörtökön arról beszélt, hogy biztos abban, hogy az európaiak által felajánlott tankok rövidesen megérkeznek hazájába, és az ukrán fegyveres erők hetek alatt elsajátítják a kezelésüket.

Ugyanakkor nem áll teljesen vitán felül a NATO-tagállamok által Ukrajnába küldendő harckocsik ügye, így 

egyes német diplomaták attól tartanak, hogy Moszkva provokációként értékeli a lépést. 

Más európai tisztviselők szerint már így is jó néhány nyugati fegyver és hírszerzési információ érkezett Ukrajnába, ezért a tankok küldése nem tekinthető kifejezett eszkalációnak, bármit is gondoljanak erről az oroszok.

Bár Európa egyelőre megőrizte az egységét az ukránok támogatása kapcsán, a CNN-nek nyilatkozó diplomaták szerint vitatott, hogy valóban a fegyverszállítások hozzák-e el a háború lezárásának leggyorsabb és leghatékonyabb végét. A Kiel Institute adatai szerint a britek, a franciák és a lengyelek 7,5, 1,5 és 3 milliárd dollárnyi segítséget küldtek az ukránoknak, főként katonai, pénzügyi és humanitárius támogatást, de a németek is több mint 5 milliárd eurót áldoztak az ukrán erőfeszítések előmozdítására.

Az Eurobarometer kutatása szerint a kontinens lakói Kijev mellett állnak, a válaszadók 74 százaléka értett egyet a segítség fenntartásával. Az invázió évfordulójának közeledtével azt látni, hogy a nyugati egység nemhogy csökkent volna, de egyre nyilvánvalóbb, hogy Ukrajna szövetségesei nem kívánják elengedni Kijev kezét.

 

fegyverszállítások Leopard 2 Challenger 2 Rishi Sunak Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek