Közélet

Páncélozott harcjárműveket adnak a franciák az ukránoknak

Ez az első alkalom, hogy Ukrajna nyugati harckocsikat kap.

Könnyen mozgó, francia gyártmányú harckocsikat küld Párizs Ukrajnának – közölte szerdán Emmanuel Macron államfő ukrán kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel a francia elnöki hivatal tájékoztatása szerint.

Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) is displayed on a TV screen next to French President Emmanuel Macron delivering a speech during the French-Ukrainian conference for resilience and reconstruction at the Ministry of Economy in Paris on December 13, 2022.
Fotó: AFP

Az Élysée-palota tájékoztatása szerint AMX-10 RC típusú könnyű harckocsik érkezhetnek az ukránok számára, és arra is felhívta a figyelmet, hogy ez az első alkalom, hogy nyugati fejlesztésű harckocsikat szállítanak az ukrán haderőnek. A francia hadügyminisztérium pedig azt közölte, hogy az ukrán és a francia tárcavezető rövidesen tárgyal a szállítások mikéntjéről és a harckocsik számáról. A nem lánctalpas, hanem kereken mozgó AMX-10 RC nagyon mozgékony. 

Régi típus, de erős

– idézett az AFP francia hírügynökség egy katonai szakértőt. A francia hadseregben ezt a típust fokozatosan Jaguarokra cserélik le.

Az Élysée-palota szerint a két elnök megvitatta a frontokon kialakult helyzetet is. Emmanuel Macron ismét biztosította Volodimir Zelenszkijt Franciaországnak a győzelemig tartó, megingathatatlan támogatásáról, jelezve a francia katonai segítség folytatódását is.

Az ukrán elnök a Twitteren is köszönetet mondott Emmanuel Macronnak. Közölte azt is, hogy a felek úgy döntöttek: a jövőben is együttműködnek az ukrán légvédelem erősítésében.

Amióta Oroszország 2022. február 24-én megtámadta Ukrajnát, Franciaország egyebek mellett tizennyolc 155 milliméteres, 40 kilométer hatótávolságú Caesar önjáró löveget, páncéltörő és légvédelmi rakétákat, valamint VAB páncélozott személyszállító járműveket szállított Ukrajnának. Párizs további tizenkét Caesar löveg szállítását tervezi, ezeket egy Dániának szánt szállítmányból irányítanák át. A francia elnöki hivatal szerdai közlése szerint erről a tárgyalásokat még nem zárták le Dániával.

 

Emmanuel Macron fegyverszállítás harckocsi Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek