A január 12. késő esti késelés és a helyszínre érkező egyik rendőr halála az egész országot feldühítette, hiszen a rendőrgyilkosság, bár nem példátlan, nagyon ritka Magyarországon. Ez azonban nem így van a világ nagyobb részén, ahol a szervezett bűnözés, a korrupció és az ámokfutás sokkal jellemzőbb probléma, mint itthon.

Blue,Light,Flasher,Atop,Of,A,Police,Car.,City,Lights
rendőrség
Fotó: Shutterstock

Ahol megbomlott a rend

A rendőrgyilkosságok száma olyan országokban a legmagasabb, ahol a társadalmi rend és a közbiztonság felbomlott, amitől a bűnözők felbátorodnak, és nyíltan csapnak össze a törvény szolgáival.

A Fülöp-szigetek a listavezető, ahol a legtöbb rendvédelmi halálozás mellett az általuk megölt bűnözők száma is a legmagasabb. Az ország évek óta nyílt háborúban van a drogkereskedelemmel, a rendőrség és a bűnbandák közötti összecsapások pedig mindennaposak. Hasonló a helyzet a Venezuelában, Mexikóban és Brazíliában, ahol a drogkartellek, az utcai korrupció és a mélyszegénység nagy feszültséget szül.

Afganisztánban, Szíriában, Szudánban és Nigériában is hasonlóan magasak a számok, azonban ezekben az országokban háború, forradalom vagy polgárháború dúl, és még messze vannak a társadalmi rend visszaállításától. Indiában, Pakisztánban és Dél-Afrikában pedig gyakori a tömeges lincselés, amit egyenruhások ellen követnek el.

Külön kategória az USA

Az első nyugati ország a listán, az Egyesült Államok, ahol rengeteg embernek van hozzáférése lőfegyverekhez, így a rendőrgyilkosságok száma is kiemelkedően magas, 2021-ben 62-en vesztették életüket, a munkahelyi halálesetek száma pedig több mint kétszeresére nőtt az előző évhez képest.

Az USA-ban a szervezett bűnözés, a drogfogyasztás és a szabad fegyvertartás veszélyes elegye miatt maguk a rendőrök is többször követnek el erőszakot, ami az elmúlt években tüntetéssorozatokhoz és társadalmi elégedetlenséghez vezetett.

New Year - Berlin 01 January 2023, Berlin: Police officers secure Pariser Platz in front of the Brandenburg Gate after the New Year's Eve fireworks. Photo: Christophe Gateau/dpa (Photo by Christophe Gateau / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Christophe Gateau / AFP

2022-ben az Európai Unióban több rendőr is életét vesztette szolgálat közben, annak ellenére, hogy a listavezetőkkel szemben itt sokkal magasabb a közbiztonság, összetartóbb a társadalom, a mentálhigiénés ellátás széles körben elérhető, a lőfegyverek pedig sokkal ritkábbak, mint bárhol máshol a világon.

A svédeknél eldurvult a helyzet

Német orvvadászok két, még gyakorlatát végző rendőrt gyilkoltak meg egy igazoltatás során, mert a csomagtartójukban illegálisan lelőtt állatokat találtak. Spanyolországban egy pszichés problémákkal küzdő ember tüzet nyitott a szomszédjaira és a velük tartó egyenruhásra, akik jóléti ellenőrzést akartak nála tartani. A tegnapi tragédiához hasonlóan pedig Brüsszelben egy késelés során egy rendőr életét vesztette, társa pedig megsebesült.

Egy évvel korábban Lengyelországban és a Svédországban is a szervezett bűnözéshez köthető elkövetők gyilkoltak meg rendőröket. A svédeknél egyébként tavaly óriási problémává vált a bűnbandák által elkövetett erőszak, amelynek következtében a lövöldözésekben meghalt emberek száma rekordszintre emelkedett, egy év alatt elérte a hatvanat az áldozatok száma.

Nagy-Britanniában, ahol a fegyvertartás keményen korlátozott, 2020 előtt majdnem minden évben meggyilkoltak egy egyenruhást, általában lőfegyverrel.

Az ilyen esetek Magyarországon kívül tehát sokkal gyakoribbak, egyes helyeken pedig mindennaposak. Így tehát a magyar társadalom „szerencsés”: ritkán fordulnak elő a mostanihoz hasonló rendőrgyilkosságok, ezért háborodik föl ennyire a közvélemény a nem mindennapi drámán. 

Budapest, 2023. január 13.Bűnügyi technikusok helyszínelnek Budapest XI. kerületében, egy Lecke utcai társasház előtt 2023. január 13-án virradóan. Három intézkedő rendőrt késsel sebesített meg egy támadó Újbudán, egyikük belehalt sérüléseibe. A támadót elfogták.MTI/Mihádák Zoltán Budapest, 2023. január 13.
Bűnügyi technikusok helyszínelnek Budapest XI. kerületében, egy Lecke utcai társasház előtt 2023. január 13-án virradóan. Három intézkedő rendőrt késsel sebesített meg egy támadó Újbudán, egyikük belehalt sérüléseibe. A támadót elfogták.
MTI/Mihádák Zoltán
Fotó: Mihádák Zoltán

A társadalmat is sokk éri ilyenkor

Ha a törvény egy szolgája veszti életét, abból sokan a rend és a társadalom felbomlására következtetnek, és attól félnek, hogy a közbiztonság sem a régi már, a bűnözők pedig egyre kevésbé tisztelik a törvényt.  

Egy rendőr halála persze mindig tragédia, de egy elszigetelt, ritka esetről van szó, amelyet egy pszichés betegségben szenvedő ember követett el.

Hazánk a közbiztonság szempontjából az egyik legjobb a világon – a globális békeindex szerint Magyarország a 13. helyen áll, leelőzve az EU legnagyobb részét, és csak olyan országok állnak előttünk, mint Izland, Írország, Tajvan vagy Japán. Az elmúlt évtizedben a bűncselekmények száma a harmadára csökkent, a mentális betegségek hatékonyabb kezelésével pedig az ilyen tragédiák is elkerülhetők.

Rendőrgyilkosság: videó készült az újbudai támadó lelövéséről – felkavaró képsorok

Január 12-én éjszaka egy férfi késsel támadt az intézkedő rendőrökre Újbudán. A támadó három egyenruhást megsebesített, Baumann Péter rendőr főtörzsőrmester belehalt a sérüléseibe. Az RTL birtokába került felvételen látszik, ahogy a rendőrök rálőnek a menekülni próbáló támadóra.