Orbán Viktor is részvétét fejezte ki az éjszaka szolgálat közben elhunyt Baumann Péter rendőr barátai és hozzátartozói felé. A főtörzsőrmestert január 12-én éjszaka intézkedés közben támadta meg egy férfi a XI. kerületben. Baumannt – akit hősi halottá nyilvánítanának – késsel sebesítette meg a támadó, a sérüléseibe belehalt. A késelő lelövéséről videó is készült: a felkavaró képsorokat ebben a cikkünkben nézhetik meg nagykorú olvasóink. 

20221227 BudapestA menekülő embercsempész Budapesten a kisteherautójával szándékosan balesetet okozott, a rendőrautónak hajtott, majd elfutott a helyszínről, de a közelben elfogták.fotó: Teknős Miklós (TEK)Magyar Nemzet 20221227 Budapest
A menekülő embercsempész Budapesten a kisteherautójával szándékosan balesetet okozott, a rendőrautónak hajtott, majd elfutott a helyszínről, de a közelben elfogták.
fotó: Teknős Miklós (TEK)
Magyar Nemzet
A kép csak illusztráció.
Fotó: Teknős Miklós / Magyar Nemzet

Az MTI összegyűjtötte az MTVA sajtóarchívuma alapján az elmúlt évtizedek magyarországi rendőrgyilkosságait. 

Baumann Péter halála 1988 óta a 13. rendőrgyilkosság az országban. 

Az utolsó 2016. október 26-án történt, ez a bőnyi rendőrgyilkosság néven elhíresült eset volt. Itt a rendőrség razziázott egy 74 éves férfi házánál, mivel a gyanú szerint a férfi nagy mennyiségű fegyvert halmozott fel az otthonában. Amikor a hatóságok kiérkeztek, a férfi rájuk támadt és fejbe lőtte az egyik rendőrt, aki a helyszínen belehalt a sérüléseibe. Egy másik egyenruhás is megsebesült, őt rendőrhelikopter szállította kórházba.

Rendőrgyilkosság: fekete lobogók lepték el a magyar kapitányságokat

Baumann Péter főtörzsőrmester helytállása előtt tisztelegnek, aki szolgálatteljesítés közben vesztette életét.

Az MTVA archívumából származó adatok szerint a 13 rendőrgyilkosságból ez a második eset, amikor késelés vetett véget egy magyar rendőr életének. Legutóbb 1992. szeptember 13-án volt példa ilyenre, akkor Vácott Máté András rendőr zászlós üldözőbe vett két autólopással próbálkozó fiatal férfit, akik egyike rátámadt és két késszúrással meggyilkolta. 

A legtöbb rendőrgyilkosságot lőfegyverrel követték el, a második leggyakoribb eset pedig a gázolás.

Az egyik legkegyetlenebb az 1988. november 4-én történt Bukszár-ügy volt. Az Origo írta meg, hogy Solymosi Attila és barátai szórakoztak Budapest belvárosában. A szórakozásból végül garázdaság lett. A fiatalok és Bukszár Tibor rendőr főtörzsőrmester egy villamoson utaztak, és a rendőr felszólította a társaságot, hogy hagyják abba a hangoskodást. Az eset dulakodássá fajult, a rendőr többször is elsütötte a fegyverét, az egyik fiatalt meg is sebesítette. Végül amikor a villamos megállt a társaság ledobta Bukszárt a járműről. A szolgálati fegyvere ekkor Solymosi Attilához került, aki lelőtte a rendőrt. Solymosi Attilát hat év szabadságvesztésre ítélték. A büntetés azért tekinthető ennyire enyhének, mivel Solymosi az elkövetéskor mindössze 16 éves volt.

A legtöbb esetben a rendőrgyilkosságok elkövetőit gyorsan kézre kerítik, de ez nem mindig sikerül. Szintén az Origo írt arról, hogy Szabó János gyilkosát sosem sikerült megtalálni. A rendőr a BRFK ifjúságvédelmi osztályán elsősorban kábítószeres ügyekkel foglalkozott. Civilruhás rendőrként dílereket buktatott le. Szabó eltűnt, a holttestét három hónappal később találták meg a Dunában, ekkor találgatások voltak arról, hogy hogyan halt meg.

A gázolásos esetek közül az elmúlt évek legfelkavaróbb esete volt Radovic Dusán zászlós halála. Budapesten egy közúti ellenőrzés elől menekülő autós a Keleti pályaudvarnál a megállítására keresztbe állított rendőrautót látva hátramenetbe kapcsolt, és halálra gázolta az őt üldöző rendőrautóból az elfogására kiszálló Dusánt 2010. július 23-án.

Óriási port vert fel az 1979. július 9-én a Soós Lajos és tettestársai által elkövetett rendőrgyilkosság. Az áldozat Gyulai Károly főtörzsőrmester volt, aki az Üllői úton (az akkori Vörös hadsereg útján) teljesített őrbódéjánál fegyveres szolgálatot a Steinmetz-szobor mellett, és azért támadtak rá, hogy a fegyverét megszerezzék. Az  elkövetők közül, akiknek több bűncselekmény állt a számláján, Soós Lajost és György Józsefet kötél általi halálra ítélték, 1980. október 1-jén mindkét elítéltet felakasztották.

Rendőrgyilkosságok az MTI gyűjtése alapján, időrendben

1988 – Egy bolti lopáson ért 22 éves férfi rátámadt a rendőrökre. A dulakodásban az egyik rendőr szerencsétlenül esett, és beütötte homlokát a járdába. A kórházba szállítás közben életét vesztette.

1988 – A fentebb részletezett Bukszár-ügy.

1992 – A fentebb részletezett Máté András-ügy.

1994 – Veszprémben a tanulmányi szabadságát töltő Kovács Károly rendőr főhadnagy, a városi kapitányság egyik bűnügyi vezetője egy szórakozóhelyen szóváltásba, majd verekedésbe keveredett a személyzettel, akik halálra verték.

2001 – Gödöllőn egy autós halálra gázolta az őt igazoltatni akaró Kiss Tamás rendőr őrmestert, majd áldozatát cserben hagyva elhajtott a helyszínről.

2003 – Budapesten a rendőrség rajtaütött egy férfin, aki egy második kerületi villa kirablására készült. A férfi közvetlen közelről többször rálőtt Borsos József rendőr századosra, aki a helyszínen belehalt sérüléseibe.

2004 – Feltehetően családi konfliktus miatt lőtt rá egy rendőrre Salgótarjánban egy férfi engedéllyel tartott sörétes vadászfegyverével. A rendőr a kórházban belehalt sérüléseibe.

2008 – Családi viszályhoz kiérkező rendőrökre lőtt rá egy 56 éves férfi engedély nélkül tartott pisztolyával. Borbély Zoltán zászlós a helyszínen meghalt.

2010 – A fentebb részletezett Radovic Dusán-ügy.

2010 – Egy gépkocsi igazoltatása közben egy másik autóból többször rálőttek az intézkedő rendőrökre. Gamauf János a helyszínen életét vesztette, és az ellenőrzött jármű egyik utasa is meghalt. A tettes nem sokkal később öngyilkos lett.

2012 – Egy osztrák férfi Hummer terepjárójával leszorított az útról egy traffipaxos rendőrautót, majd szándékosan halálra gázolta az őt megállítani akaró motoros járőrt, Kenéz Imre törzszászlóst.

2016 – A fentebb részletezett bőnyi rendőrgyilkosság.