Közélet

Rogozin a hátából eltávolított repeszt postázta el Macronnak

Ágyúkkal lőtték az ukránok Dmitrij Rogozint, repesz fúródott a hátába.

A Donyecki Népköztársaságban megsebesült Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz egykori vezetője sikeres műtéten esett át, a hátából kiműtött repeszt pedig feladta postán Franciaország oroszországi nagykövetének, Pierre Levynek, azzal az üzenettel, hogy juttassa el Emmanuel Macron francia elnöknek. Ezt maga Rogozin közölte a Telegram-csatornáján. 

Soyuz MS-20 spacecraft launched from Baikonur Cosmodrome BAIKONUR, KAZAKHSTAN - DECEMBER 8: The head of Russia's Roscosmos space agency, Dmitry Rogozin, attends a report ceremony for the crew of Japanese billionaire Yusaku Maezawa, his assistant Yozo Hirano and Russian cosmonaut Alexander Misurkin ahead of the launch at the Baikonur cosmodrome on December 8, 2021. - Japanese billionaire Yusaku Maezawa and his assistant Yozo Hirano, led by Roscosmos cosmonaut Alexander Misurkin, will blast off to the International Space Station (ISS) onboard the Soyuz MS-20 spacecraft from the Russia-leased Baikonur cosmodrome in Kazakhstan at 0738 GMT. Pavel Pavlov / Anadolu Agency (Photo by PAVEL PAVLOV / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Pavel Pavlov / AFP

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy az orosz állami űrvállalat, a Roszkoszmosz volt vezetője súlyosan megsebesült egy ukrán támadásban az elcsatolt donyecki területen. 

Egy szálloda éttermében tartózkodott, amikor az ukránok ágyúkkal kezdték lőni az épületet. Két ember életét vesztette, Rogozin állapota a támadás után stabil volt, majd meg is műtötték.

Asszisztense elmondta, hogy egy repesz a gerincébe fúródott. Rogozin most megjegyezte, kéri, hogy a repeszt továbbítsák Emmanuel Macron francia elnöknek, mert véleménye szerint egy francia gyártmányú tüzérségi ágyúval lőttek rájuk.

A sebészek által a gerincemből kiszedett szilánkot kérem, adja át Emmanuel Macronnak. És azt is mondja el neki, hogy senki, sem Franciaország, sem az Egyesült Államok, sem Nagy-Britannia, sem Németország, és más NATO-országok sem kerülhetik el a felelősségre vonást a Donbászban elkövetett háborús bűntettek miatt

– fogalmazott Rogozin. 

A Shesh-Besh Hotel elleni támadásban meghalt a Roszkoszmosz volt vezető menedzsere, Artem Melnyikov és a Donyecki Népköztársaság kormányának elnöke, Vitalij Hocenko is. Rogozin arról is beszámolt, hogy több szállodai dolgozó is megsérült, illetve az ukrán fegyveres erők támadása következtében Hocenko biztonsági őre és Rogozin asszisztense is életét vesztette. 

 

Dmitrij Rogozin Roszkoszmosz orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek