Közélet

Ágyúkkal lőtték az ukránok Dmitrij Rogozint, repesz fúródott a hátába

Az orosz állami űrvállalat, a Roszkozmosz volt vezetője, Dmitrij Rogozin súlyosan megsebesült egy ukrán támadásban az elcsatolt donyecki területen. Egy szálloda éttermében tartózkodott, amikor az ukránok ágyúkkal kezdték lőni az épületet. Két ember életét vesztette, Rogozin állapota viszont stabil. Asszisztense elmondta, hogy egy repesz a gerincébe fúródott, amit az orvosok nem tudnak eltávolítani.

A Roszkozmosz orosz állami űrvállalat volt vezérigazgatója, Dmitrij Rogozin is megsebesült egy bombázásban december 21-én az annektált donyecki régióban – írta meg a RIA Novosztyi. Eltérő hírek keringenek az eset körülményeiről az orosz médiában. A RIA Novosztyi azt írja, hogy katonai tanácsadókkal találkozott, amikor tűz alá vették a szállodát, ahol megszállt. A SOTA orosz hírügynökség arról számolt be, hogy a férfi a születésnapját ünnepelte egy étteremben, amikor megtámadták, és Rogozin kíséretének több tagja megsebesült, köztük a szakadár állam miniszterelnöke, illetve az egyik testőr meghalt.

Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz orosz állami űrvállalat korábbi vezetője
Fotó: AFP

A RIA Novosztyi beszélt Rogozin asszisztensével, aki elmondta, hogy a főnöke nincs életveszélyben, viszont egy repesz a hátába fúródott. Az orvosok úgy vélik, hogy a fémdarabot nem tudják eltávolítani.

A Donyecki Népköztársaság orvosai megadják a szükséges kezelést Dmitrij Rogozinnak és a többi sebesültnek. Rogozin állapota stabil, viszont a hátába fúródott repeszt nem lehet eltávolítani 

– mondta a politikus képviselője. Hozzátette, hogy a Roszkozmosz volt vezetőjét át akarták szállítani egy oroszországi kórházba, de Rogozin ragaszkodott hozzá, hogy a többi sebesülttel maradjon. Az asszisztens elmondta, hogy a támadás után a sebesülteket biztonsági okokból különböző kórházakba szállították.

Az űrben is véget ér a barátság: Oroszország elhagyja a Nemzetközi Űrállomást

A hidegháborút követő együttműködés szimbólumának sorsa és az orosz űrprogram jövője sem tiszta.

Rogozin a Telegram-csatornáján adott életjelet magáról és számolt be a sérüléséről. Azt írta, hogy hónapok óta lakott abban a szállodában, amit az ukránok lebombáztak.

Az elcsatolt donyecki terület orosz vezetője Denis Pushilin közölte, hogy a támadásnak két halálos áldozata van.

 

Rogozin háború Donyeck
Kapcsolódó cikkek