A lützerathi Garzweil szénbánya kiterjesztése elleni tiltakozást követően csütörtökön egy davosi kerekasztal-beszélgetésen vesz részt Greta Thunberg. A diskurzusban rajta kívül a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) élén álló Fatih Birol, valamint Helena Gualinga, Vanessa Nakate és Luisa Neubauer vesznek részt, utóbbiak Thunberghez hasonlóan fiatal klímaaktivisták.

Demonstration near Garzweiler open pit mine dpatop - 17 January 2023, North Rhine-Westphalia, Erkelenz: Police officers have encircled a group of activists and coal opponents with climate activist Greta Thunberg (M) on the edge of the Garzweiler II opencast lignite mine during a protest action by climate activists after the clearance of Lützerath. A demonstration march with several hundred climate activists started in the lignite village of Keyenberg. The group was reportedly heading toward the neighboring village of Holzweiler, near the evacuated village of Lützerath at the Garzweiler open pit mine. Keyenberg, Holzweiler and Lützerath are districts of the city of Erkelenz. After the eviction of Lützerath ended on Sunday, coal opponents continued their protests on Tuesday at several locations in North Rhine-Westphalia. Photo: Federico Gambarini/dpa (Photo by FEDERICO GAMBARINI / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Federico Gambarini

Ez nem az első látogatása lesz a Világgazdasági Fórumon a svéd lánynak, aki 2020-ban már részt vett a gyűlésen, és le is hordta a világ vezetőit – köztük Donald Trumpot –, amiért nem tesznek eleget a klímaváltozás megfékezéséért.

A múlt hét végén a németországi Lützerathba érkező Thunberg egy barnakőszénbánya kiterjesztése ellen tiltakozókhoz csatlakozott, ennek kapcsán a rendőrség számos más demonstrálóval együtt őrizetbe vette kedden. A begyűjtött tüntetőket az este folyamán aztán útjukra engedték a hatóságok

A demonstrálókat Al Gore volt amerikai alelnök is támogatásáról biztosította egy davosi előadásról, ugyanakkor a politikus arról is beszélt, hogy a krízis gyorsabban terjed, mint ahogy a megoldásokat bevetjük a megfékezésére. A szénbányával szembeszálló tiltakozás mellett az aktivista korábban a davosi gyűlés elleni tüntetéseken is részt vett.

Noha az idei fórum egyik központi témája a klímaváltozás, az 1500 meghívott üzleti vezető között számos olajtársaság – például a BP, a Chevron, az Occidental Petroleum vagy a szaúdi olajóriás, az Aramco – képviselője is részt vesz a találkozón, 

ami tiltakozók szerint eltérítheti a napirendet a probléma megoldásától. Szerdán António Guterres ENSZ-főtitkár hihető és számonkérhető nettó zéró ígéretekre szólította fel a megjelenteket – írja a Reuters.

Thunberg és társai nemcsak a németországi szénbányánál tiltakoztak, hanem a közösségi médiában is, ahol az új olaj- és gázlelőhelyek megnyitásának leállítását követelő nyílt levelet tettek közzé, amelyet Svájcban kézbesítenek az olajipari vezetőknek. A levelet több mint 850 ezren írták alá.