Furcsa videó került elő Greta Thunberg németországi letartóztatásáról. A klímaaktivistát kedden vették őrizetbe a lützerathi szénfalu lerombolása elleni tiltakozás során. A letartóztatásáról fotókat is kiadtak, ezeken az látszik, hogy három rendőr cipeli ki a lányt a helyszínről, lefogva a végtagjait. 

Demonstration near Garzweiler open pit mine 17 January 2023, North Rhine-Westphalia, Erkelenz: Police officers carry Swedish climate activist Greta Thunberg (M) out of a group of protesters and activists and away from the edge of the Garzweiler II opencast lignite mine. Activists and coal opponents continue their protests at several locations in North Rhine-Westphalia on Tuesday. Photo: Roberto Pfeil/dpa (Photo by ROBERTO PFEIL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Roberto Pfeil / AFP

Most viszont olyan videók terjednek a Twitteren, amelyeken úgy tűnik, mintha az egész jelenet megrendezett lenne. 

Greta mosolyogva, kedélyesen beszélgetve álldogál a rendőrök között, és bár egyikük fogja a kezét, egyáltalán nem tűnik olyan keménynek a jelenet, mint ahogy azt a korábban megjelent fotók sugallnák. Sőt, a rendőrök is úgy tűnik, szívesen pózolnak a kameráknak, majd miután elkészültek a felvételek, szép lassan elsétálnak Thunberggel, cseppet sem kényszerítve, vagy erővel. 

A letartóztatásáról szerda reggel Thunberg is írt a Twitteren, ahol hozzátette: néhány órányi őrizetbevétel után elengedték. A posztja alatt több kommentelő ágyazta be a fenti videót, és vonta kérdőre a lányt, hogy mégis miként kellene értelmezni ezt a jelenetet, ám ezekre a hozzászólásokra nem reagált az aktivista.