Virtuális csúcstalálkozót rendez India a jövő héten, ezzel is igyekszik erősíteni a nemzetközi együttműködést a legnagyobb gazdaságokat tömörítő G20-országcsoport soros elnökeként – jelentette be Vinay Kwatra külügyi államtitkár pénteken.

Flag,G20,India,,Flags,The,Members,Of,The,G20,Are,
Fotó: Shutterstock

A tervek szerint január 12–13. között rendezik meg a konferenciát, amelyre összesen 120 fejlődő ország képviselőit hívták meg, kormányfőket, külügyminisztereket és pénzügyminisztereket.

Vinay Kwatra elmondta, hogy számos témát megvitatnak, köztük a pénzügyi fejlesztés, valamint az energiabiztonság helyzetét is. Kijelentette: 

A fejlődő világ aggodalmai gyakran nem kapnak elégséges figyelmet a nemzetközi színpadon. 

Kiemelte, hogy Újdelhi viszont mindig is igyekezett előmozdítani a fejlődő országok ügyeit. Szerinte ezért India idei G20-elnöksége fontos lehetőség arra, hogy becsatornázzák ezeknek az országoknak a véleményét a G20-ak diskurzusába.

A bejelentés szerint a találkozó végén egy összefoglalót fognak közzétenni a részt vevő országok általános prioritásairól, valamint elképzeléseiről. Narendra Modi, India miniszterelnöke már decemberben jelezte, hogy országa G20-elnökségének egyik meghatározó eleme lesz a fejlődő országokkal folytatott párbeszéd.