A munkahelyi rugalmasságnak, a rövidebb munkaidőnek több jótékony hatása van. Amellett, hogy a munkavállalók alvásának a minősége is javul, a munkaadók feleslegesen félnek tőle, ugyanis a legtöbb esetben a termelékenységet is növeli – állapította meg a davosi Világgazdasági Fórum szakértői testülete.

Workaholic,Businessman,Overworked,With,Too,Much,Work,In,Office Workaholic businessman overworked with too much work in office
A kevesebb több is lehet: motiváltabbak a négynapot dolgozó munkavállalók.

A lerövidített munkaidő ötlete azóta kapott lángra, hogy a koronavírus-járvány átrajzolta az alkalmazottak időbeosztását, és sokan a pandémia idején bepillantást nyertek abba, hogy a különböző munkamódszerek, beosztások hogyan javíthatják az életüket.  

A 4 Day Week Global nonprofit érdekképviseleti csoport több tucat vállalat megkeresésével készült tanulmánya arra a megállapításra jutott, hogy a négynapos munkahét csökkenti a stresszt és a szorongást, miközben növeli a hatékonyságot, így a bevételt is. Adam Grant, a Pennsylvaniai Egyetem szervezetpszichológusa továbbment: kimutatta, hogy az emberek többet mozogtak és jobban aludtak, ha csak négy hétköznappal kellett számolniuk.

Hamarosan kiég a társadalom. Már a Covid alatt is láttunk jeleket, de valójában a trend korábban kezdődött 

– hangsúlyozta a testületnek Karien van Gennip holland munkaügyi miniszter. A rugalmasság lehet a válasz a problémákra. Nem a korábbi nyugdíjazás a megoldás, hanem akár a karrier meghosszabbítása, a karrierépítés elnyújtása is szóba jöhet annak érdekében, hogy például a nők gondoskodhassanak a kisgyermekükről vagy éppen az idősebb szüleikről. De más kedvező hatások is valószínűsíthetők: a gyakran két-három napot mellékállásban dolgozó nők anyagilag függetlenebbé válhatnának, és a gyakran túlórázó férfiak többet tudnának segíteni a háztartásban – érvelt a tárcavezető.

Mára elengedhetetlenné vált a négynapos munkahéthez hasonló lehetőségek biztosítása a munkavállalók számára

 – hangsúlyozta a Randstad foglalkoztatási szolgálat vezérigazgatója. Sander van’t Noordende szerint a cégeknek meg kell becsülniük a tehetséges alkalmazottaikat, és tudomásul kell venniük azt, hogy a kocka megfordult. Ma a munkavállalók válogathatnak, és kutatásuk szerint az alkalmazottak fele valóban felmond, ha elégedetlen a munkakörülményeivel.  
„Felértékelődött a munka és a magánélet egyensúlya is. A munkáltatóknak pedig fel kell venniük a ritmust” – tette hozzá.

Klíma vs. munkaidő

A hagyományos munkahét leépítése, az éghajlatváltozás ellen is hatna. Ugyanakkor fontos, hogy csak a hatékonyság növelésével, a termelékenység emelkedésével lehet elképzelni a négynapos munkahetet.

„Meggyőződésem, hogy ha több szabadsága van, akkor termelékenyebb lesz az alkalmazott a munkaidejében” – mondta. Ehhez persze az emberekbe és a technológiába való befektetésre, valamint a foglalkoztatási kultúra megváltoztatására is nagy szükség van.