Joe Biden amerikai elnök segítői legalább egy köteg titkosított dokumentumot fedeztek fel egy olyan agytrösztirodától elkülönülő helyen, amelyet Biden az alelnöki szolgálata után használt – írta meg a Reuters.

Fotó: AFP / Nicolas Asfouri 

 

Az NBC News és a CNN jelentése szerint 

Biden segítői további titkos anyagok után kutatnak, amelyek más helyeken lehetnek, amióta novemberben egy sor titkos dokumentumot találtak a washingtoni agytrösztnél. 

Az NBC News szerint a további dokumentumok minősítési szintje, száma és pontos helye nem volt azonnal világos. Azt is közölték, hogy nem tisztázódott az sem, hogy mikor fedezték fel a dokumentumokat, és hogy befejeződött-e a Biden által birtokolt egyéb titkos anyagok felkutatása.

Mark Warner szenátor, a hírszerzési bizottság demokrata elnöke tájékoztatást kért az első Biden-dokumentum felfedezéséről. Marco Rubio szenátor, a bizottság republikánus alelnökének szóvivője elmondta, hogy Rubio és Warner levélben fordult Avril Haineshez, a nemzeti hírszerzés igazgatójához, és hozzáférést kért a titkos dokumentumokhoz. A két szenátor emellett kárfelmérést és tájékoztatást akart Biden és Donald Trump titkos dokumentumainak megőrzéséről is. 

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy 

az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgál több minősített jelzéssel ellátott dokumentumot, amelyet Biden hivatali idejét megelőzően használt irodájában találtak novemberben. 

Az elnök különleges jogtanácsosa elmondta, hogy csupán néhány minősített megjelölésű dokumentumról van szó, amiket az elnök jogi képviselői találtak meg, amikor kiürítették a Penn Biden Centerben található irodákat, amelyeket Joe Biden az alelnöksége után használt mintegy két éven át. 

Donald Trump volt elnök a közösségi oldalán feltette a kérdést, hogy az FBI mikor tart házkutatást Joe Biden otthonában, illetve a Fehér Házban. 

Ezzel arra utalt, hogy nyáron a floridai otthonának irodáiban a nyomozó hatóság az igazságügyi minisztérium kezdeményezésére tartott házkutatást, amelynek során a hivatali idejéből származó minősített dokumentumokat kerestek. A floridai Mar-a-Lago ingatlanban a nyomozók több iratot foglaltak le augusztusban, ezt követően az igazságügyi tárca mérlegelési körébe tartozik, hogy bűnügyi eljárást indít-e Donald Trump ellen.