BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Uniós korrupció: két újabb érintettet vontak eljárás alá Európai Parlament korrupciós botrányában

Újabb érintetteket vontak eljárás alá az Európai Parlament korrupciós botrányában – közölte az Alapjogokért Központ a közösségi oldalán hétfőn. A bejegyzésben azt írták: hétfőn az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola kezdeményezte az intézmény sosem látott korrupciós botrányában érintett két szocialista képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

A DK-val és MSZP-vel közös Szocialisták és Demokraták frakcióhoz tartozó belga Marc Tarabella és az olasz Andrea Cozzolino esetén a belga rendőrség kérvényezte az eljárás megindítását, mivel mindketten érintettek az Eva Kaili nevével fémjelzett vesztegetési botrányban – jelezték.

A Szocialisták és Demokraták frakcióhoz tartozó belga Marc Tarabella.
Fotó: AFP

Hangsúlyozták: 

a görög baloldali politikusnőnél a kiadatási eljárásra nem volt szükség, mivel tetten érték. Rengeteg, vesztegetésből származó készpénzt találtak lakásán, és így azóta is előzetes letartóztatásban van, a szintén érintett élettársával együtt.

Ugyancsak a börtönben várja az ügy folytatását az olasz Antonio Panzeri, aki 2019 óta nem tagja az EP-nek, így mentelmi joga sincs. Azóta megalapította a Harc a büntetlenség ellen nevű brüsszeli baloldali NGO-t, és ennek elnökeként tevékenykedett. A gyanú szerint az olasz politikus képviselőként, majd miután megalapította a civil szervezetét, több helyről is fogadott el pénzeket az európai döntéshozatal manipulálásáért cserébe – tette hozzá az Alapjogokért Központ.

Brüsszeli korrupció: szorul a hurok a szocialista képviselő körül, de ő a titkárára keni az egészet

Maria Arena „elfelejtette” jelenteni, hogy a katari kormány fizette teljes utazási költségét.

Úgy fogalmaztak: 

Brüsszel malmai lassan azonban őrölnek, ha sikerül tartani a hosszas és bonyolult felfüggesztési eljárás határidőit, akkor annak legkorábban február 13-án lehet vége.

Szerencsének nevezték, hogy Roberta Metsola elsőbbséget kért az ügy számára; szerintük csak remélni lehet, hogy ez idő alatt nem tűnnek el úgy bizonyítékok, mint korábban Ursula von der Leyen bizottsági elnök esetében.

A belga rendőrség szerint ugyanakkor mindez csak a jéghegy csúcsa 

– áll a bejegyzésben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.