A képviselőházi republikánusok vizsgálat folytatnak Joe Biden elnök és családja ellen: ennek részeket információkat kérnek Hunter Biden festményeladásaival kapcsolatban – írja az AP hírügynökség. James Comer képviselő, az amerikai képviselőház felügyeleti bizottságának új elnöke információkat kért Georges Bergès műkereskedőtől, aki 2021 óta New York-i és Los Angeles-i galériákban állítja ki Hunter Biden műveit. 

Hunter Biden and his son Beau Biden look at the two national Thanksgiving turkeys, Chocolate and Chip, on the South Lawn of the White House before a pardon ceremony in Washington, DC, on November 21, 2022.
Fotó: AFP

A republikánusok már korábban is kértek információkat Bergestől, de ezeket a kéréseket figyelmen kívül hagyták, amikor a Republikánus Párt kisebbségben volt a képviselőházban.

Hunter Biden fetsményeit 55 ezer és 225 ezer dollár között kínálják a New York-i SoHo galériában, ahol a hónap elején debütált a legújabb kollekciója. Festményei gyakran absztrakt virágokat és fákat ábrázolnak.

Az amerikai nép átláthatóságot érdemel Hunter Biden drága művészeti tranzakcióinak bizonyos részleteivel kapcsolatban

 – írta Comer a Bergèsnek címzett levélben.

Hunter Biden adóügyeit és külföldi üzleti tevékenységét már vizsgálja egy delaware-i szövetségi esküdtszék, egy ukrán energetikai vállalat igazgatótanácsában betöltött tagsága és a Kínában kötött üzletek érdekében tett erőfeszítései pedig már régóta kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy apja közszolgálati tevékenységével kereskedett-e. Joe Biden azt mondta, hogy soha nem beszélt fiával külföldi üzleti ügyekről.

Biden támogatói képmutatónak találják, hogy a republikánusok Hunter Bidenre fókuszálnak, aki soha nem töltött be semmilyen tisztséget a Fehér Házban vagy az elnökválasztási kampányban.  

A Fehér Ház közölte, hogy az elnökség első napjaiban olyan megállapodást kötött, amely lehetővé teszi Hunter Biden számára, hogy a vásárló kilétének ismerete nélkül adja el műalkotásait. 

A tisztviselők érvelése szerint ezzel elkerülhetőek az eladások során felmerülő esetleges etikai bonyodalmak. A megállapodás értelmében egy magángaléria tulajdonosa határozza meg Hunter Biden alkotásainak árát, és kezeli az összes licitálást és eladást, de nem oszt meg semmilyen információt a vevőkről Hunterrel vagy a kormányzatban dolgozókkal. Bergès beleegyezett abba is, hogy elutasít minden olyan ajánlatot, amelyet gyanúsnak talál, vagy amely a kért ár felett érkezik.

Nincs jele annak, hogy a szövetségi vizsgálat az elnököt is érintené.

Az FBI keze is benne lehetett a Biden család botrányainak eltussolásában

Hunter Bidenről kiderült, hogy korrupciógyanús ügybe keveredett Ukrajnában, a Twitter azonban szőnyeg alá söpörte az erről szóló feltáró cikkeket.