A Kijev melletti helikopter-baleset, amelyben 14-en, köztük az ukrán belügyminisztérium felső vezetése is életét vesztette, nem pusztán baleset volt – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a davosi Világgazdasági Fórumon tartott videóbeszédében.

Fotó: Sergei Supinsky

 

A háborúval kapcsolatos tapasztalataim és a társadalmunk jelenlegi állapota alapján úgy vélem, hogy ez nem baleset, ez a háború volt. A háború nem korlátozódik pusztán a csatatérre – sok fronton zajlik. Nincsenek puszta véletlenek. Minden, ami történik, a háború eredménye

 – mondta.

Amikor megkérdezték, hogy aggódik-e a személyes biztonságát fenyegető esetleges veszélyek miatt, Zelenszkij így válaszolt: Nem aggódom. Nincs mit hozzátennem.

A helikopter január 18-án reggel zuhant le egy brovári óvoda közelében – írja a Kyiv Independent. Az ukrán belügyminisztérium felső vezetése, köztük Denisz Monasztirszkij belügyminiszter, első helyettese, Jevhen Jenin és a minisztérium titkára, Jurij Lubkovics is életét vesztette. A balesetben az előzetes jelentések 18 áldozatról adtak hírt, a legfrissebb információk szerint azonban 14-en vesztették életüket a balesetben, köztük egy gyermek. Az ukrán hatóságok egyelőre nem közöltek részleteket a okokról.

Ihor Sapozhko, Brovari polgármestere az esetet követően háromnapos gyászt hirdetett a Kijevi területhez tartozó településen.

Kiderült, hová tartott a lezuhant ukrán belügyminiszter, vizsgálják a balesetet – képgaléria a helyszínről

Legalább 18 halálos áldozatot szedett a szerdai helikopter-baleset.