Nemzetközi gazdaság

Háborús időkben állta meg a helyét: tragikusan fiatalon halt meg az ukrán belügyminiszter

A helikopter-balesetben elhunyt Denisz Monasztirszkij 42 éves volt. 2021 júliusa óta vezette az ukrán belügyi tárcát.

Szerdán kora délelőtt egy óvoda mellett csapódott be egy helikopter a kijevi régióban található Brovariban. A gép többek között az ukrán belügyminisztert, Denisz Monasztirszkijt szállította, aki nem élte túl a balesetet.

Ukrainian Interior Minister Denys Monastyrsky, his deputy Yevgeny Enin, killed in helicopter crash in northern city of Brovary
Denisz Monasztirszkij ukrán belügyminiszter helikopter-baleset
Helikopter-balesetben vesztette életét Denisz Monasztirszkij ukrán belügyminiszter.
Fotó: Metin Aktas / AFP

Denisz Anatoliovics Monasztirszkij 1980. június 12-én született a 270 ezres Hmelnickij városában. Jogi tanulmányait a helyi egyetemen végezte és PhD-fokozatot is szerzett jogtudományból. 2007-től jogászként dolgozott. A politikai pályafutását 2014-ben, tanácsadóként kezdte el.

Volodimir Zelenszkij csapatának a 2019-es választások során már tagja volt, jogi szakértőként a bűnügyi reform tartozott hozzá. A Nép Szolgája párt országos listájának 19. helyéről jutott be a parlamentbe.

A belügyminiszteri pozíciót 2021. július 26-tól töltötte be, miután elődje, Arszen Avakov lemondott a tárca vezetéséről.

Monasztirszkij nehéz időszakban volt belügyminiszter, 2022. február 24-én ugyanis Oroszország megtámadta hazáját. A tárcavezető tagja volt annak a küldöttségnek, amely tavaly áprilisban fogadta az Ukrajnába látogató Antony Blinken amerikai külügyminisztert. Részt vett a német kormánytagok ukrajnai látogatásán is.

Decemberben arról számolt be a sajtónak, hogy mivel tömegével jelentkeznek az emberek az ukrán hadseregbe, így nincs szükség kényszerbehívókra, emiatt egyelőre nem is osztanak behívókat a rendőrségi ellenőrző pontokon.

A helikopter, amelyik a minisztert szállította, eddig nem közölt belföldi úti cél felé tartott, amikor szerdán lezuhant.

Denisz Monasztirszkij (1980–2023) 42 éves volt.

Az orosz hírszerzés vezetője szerint lehetetlen a Krím ukrán visszafoglalása

A félszigetet Oroszország 2014-ben csatolta magához. Az ukrán vezetés nemrég arról nyilatkozott, hogy a Krím visszafoglalása is szerepel a terveik között.

 

 

Denisz Monasztirszkij helikopter Ukrajna baleset
Kapcsolódó cikkek