Közélet

Egy óvoda mellé zuhant az ukrán belügyminisztert szállító helikopter, sok a halott

Óvoda mellett csapódott be egy helikopter a kijevi régióban található Brovariban. A gép az ukrán belügyminisztert, Denisz Monasztirszkijt szállította. A hírek szerint a tárcavezető helyettese és a minisztérium államtitkára is a helikopteren utazott, mind meghaltak. Egyelőre 16 áldozatról tudni, a politikusok mellett több gyermek is életét vesztette. Azt nem tudni, hogy a helikopter mitől zuhant le.

Egy óvoda és egy lakóépület közé zuhant az ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat helikoptere a kijevi régióban található Brovari városban – közölte Olekszij Kuleba, a kijevi regionáliskatonai közigazgatás vezetője. A helikopter az ukrán belügyminisztert, Denisz Monasztyrszkij, a helyettesét, Jevhen Jenint és a minisztérium államtitkárát, Jurij Lubkovicsot szállította. Azt nem tudni, hogy a gép mitől zuhant le. A becsapódáskor az óvodában tartózkodtak a gyerekek és az intézmény dolgozói is. Mindenkit evakuáltak a területről, viszont Kuleba a Telegram-csatornáján azt írta, hogy áldozatok is vannak.

Fotó: Daniel Cole / MTI

A Kijev Independent azt írja, hogy 22-en megsebesültek, közöttük 10 gyermek. 

Az áldozatok számát nem részletezte, viszont a hírek szerint 16-an életüket veszíthették. 

Állítólag az áldozatok között két gyerek is van. Az internetre több videó is felkerült a becsapódás helyszínéről, bár ezek valódiságát független forrás még nem igazolta.

Eközben a Ria.ru portál azt írja, hogy információik szerint 18-ra nőtt a halálos áldozatok száma, akik között 3 gyermek van. A Ria 26 sebesültről tud, köztük 12 gyerekkel. Az információkat egyelőre nem lehet ellenőrizni.

A háború kirobbanása óta rengeteg olyan hír, kép és felvétel érkezik Ukrajnából, ami elpusztított lakóépületeket és szociális infrastrukturális intézményeket ábrázol. A Kreml ennek ellenére közölte, hogy egyáltalán nem mérnek csapást ilyen épületekre, kizárólag katonai célpontokat vesznek célba.

Az orosz fegyveres erők nem mérnek csapást lakóépületekre vagy a szociális infrastruktúrára. A csapásokat katonai – nyilvánvaló vagy álcázott – célpontok ellen hajtják végre

– közölte Dmitrij Peszkov.

Fotó: Szerhij Dolzsenko / MTI

Ennek ellenére 2022. február vége óta az oroszok többször is rakétacsapásokkal sújtották az ukrán fővárost. Kezdetben Kijev elfoglalására is indult próbálkozás Fehéroroszország felől, de az ukrán védők gyorsan visszaszorították a támadókat ezen a fronton. Tavaly decemberben sorozatosak voltak az orosz rakétatámadások Ukrajna teljes területén, több töltet pedig Kijevet vette célba.

 

óvoda helikopter katasztrófa
Kapcsolódó cikkek