Volodimir Zelenszkij ukrán elnök haditanácsot hívott össze csütörtökön Kijevben, hogy megvitassák a Donyeck megyei Bahmut és a tőle mintegy 15 kilométere fekvő Szoledar városok körül kialakult helyzetet.

Megbeszéltük a front főbb irányaiban kialakult helyzetet. Különös figyelmet fordítottunk a bahmuti és a szoledari harcokra 

– írta Zelenszkij a Facebookon. Kiemelte, hogy az említett városokat védő ukrán alakulatokat folyamatosan ellátják lőszerutánpótlással és „minden mással, ami szükséges”. Az elnök tájékoztatása szerint szót ejtettek az ukrán hadsereg megerősítéséről a partnerországoktól kapott felszerelésekkel és fegyverekkel.

Families visit graves of fallen soldiers on Orthodox Christmas Eve in Ukraine's Lviv
Ukrán katonák egy csoportja meglátogatja az orosz–ukrán háborúban elesett szeretteik sírját a Licsakov temetőben az ortodox karácsony estéjén, Lvivben, 2023. január 6-án Fotó: Anadolu Agency via AFP

Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán alakulatok szóvivője egy tévéműsorban elmondta, hogy a nap folyamán az orosz erők 91 alkalommal lőtték Szoledart, és közölte, hogy több mint száz orosz katona halt meg a városért folyó harcokban. „Szoledarban folynak a harcok, az ellenség oda összpontosította fő erőfeszítéseit, beleértve a Wagner csoport legképzettebb katonáit és más alakulatokat. Rakétaegységünk és tüzérségünk azonban arra összpontosította az erőfeszítéseit, hogy amennyire csak lehet, kiszorítsa az ellenséget” – fogalmazott.

Az ukrán vezérkar esti helyzetjelentésében arról számolt be, hogy csütörtökön az ukrán rakéta- és tüzérségi erők három parancsnoki állást, három ellenséges élőerő- és katonaifelszerelés-összpontosulást, egy orosz Sz–300-as légvédelmi rakétarendszert és három lőszerraktárt találtak el. 

 

Az ukrán légierő a nap folyamán 15 csapást mért ellenséges területekre, valamint ötöt orosz légvédelmi rakétarendszerek állásaira. Lelőttek egy orosz Szu–25-ös repülőgépet és egy Orlan–10 típusú drónt.

 

A nap folyamán az orosz erők öt rakétacsapást mértek Kosztyantinyivka, Kramatorszk és Zaporizzsja városára, 12 légi támadást indítottak ukrajnai területek ellen, rakéta-sorozatvetőkkel pedig négy attakot hajtottak végre – írta jelentésében a kijevi vezérkar.