Közélet

Folytatódik az öldöklés, az ukránok nem adják fel Szoledar várost

A kelet-ukrajnai Szoledar bányaváros szinte a földdel vált egyenlővé, de a harcok továbbra is tartanak a területen. Kedden a Wagner-csoport közölte, hogy zsoldosai átvették az irányítást a városban, de szerdán az ukrán és az orosz sereg is közöte, hogy a harcok nem értek véget. Szoledarban még tartózkodik egy maréknyi ukrán katona, akik ellenállnak az orosz rohamnak. Moszkva légidesszantegységek bevetésével kezdte el elvágni Szoledart az erősítéstől.

Az orosz és az ukrán erők továbbra is heves harcot vívnak a donyecki régióban található Szoledar bányavárosért. A Bahmut várostól nem messze fekvő település felett a hírek szerint kedden átvette az irányítást a Wagner-csoport zsoldosai által vezetett orosz sereg, de a friss hírek szerint egy maréknyi ukrán katona még kitart a város központjában – írta meg a Reuters.

Szoledar, 2023. január 9.Ukrán katonák elsősegélyben részesítik sebesült bajtársukat egy óvóhelyen a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Szoledarban, ahol heves összecsapások zajlanak az ukrán és az orosz erők között 2023. január 8-án.MTI/AP/Roman Chop
Fotó: Roman Chop / MTI / AP

Szoledar városban található Ukrajna egyik legnagyobb sóbányája. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítója korábban már beszélt róla, hogy szándékában áll átvenni az irányítást Ukrajna összes nagyobb só- és gipszbányája felett. Szoledar a bányakincsei mellett számos fontos tulajdonsággal rendelkezik. Egyrészt a több kilométer hosszú bányarendszerekben biztonságosan lehetne csapatokat és fegyvereket tárolni, másrészt 

a városból egyenes út vezethetne Bahmut elfoglalása felé. 

Bahmut város a donyecki térség kulcsa a háborúban, ahol már hónapok óta véres harc folyik a felek között.

Szoledar, 2023. január 9.
Ukrán katona egy óvóhelyen a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Szoledarban, ahol heves összecsapások zajlanak az ukrán és az orosz erők között 2023. január 8-án.
MTI/AP/Roman Chop
Fotó: Roman Chop / MTI / AP

Annak ellenére, hogy a Wagner-csoport már bejelentette, hogy elfoglalták a várost, az orosz védelmi minisztérium szerdán közölte, légidesszantegységeket küldtek, hogy észak és dél felől bekerítsék Szoledart. Ebből arra lehet következtetni, hogy még mindig nem dőlt el véglegesen a város sorsa. Az ukrán hadsereg tagadja, hogy Szoledar elesett volna. A keleti parancsnokság szóvivője, Szerhij Cserevatyi közölte, hogy utolsó csepp vérükig tartják a bányavárost.

DONETSK REGION, UKRAINE - 2022/12/26: A Ukrainian multiple-launch rocket system is hiding among the trees near Soledar as the fighting in the Donbas region continues.
Fotó: Getty Images

Volodimir Zelenszkij korábban azt közölte, hogy a harc olyan heves Szoledarban, hogy már nem maradtak ép épületek a településen, és a föld nem látszik ki a rengeteg halott alól.

A Kreml is elismerte, hogy még nem tettek pontot a szoledari ostrom végére, de Dmitrij Peszkov kijelentette, hogy lassan de biztosan felmorzsolják a maradék ukrán ellenállást a területen.

 

Szoledár Donyeck Wagner-csoport
Kapcsolódó cikkek