Közélet

Zúgnak a légvédelmi szirénák Ukrajnában, Fehéroroszországban is felszálltak a vadászgépek

Az oroszok korábban még azt közölték, hogy az ukránok nem tartják tiszteletben a fegyverszünetet, viszont most az Ukrajinszka Pravda hírportál írt arról, hogy egész Ukrajnában szólnak a légvédelmi szirénák. Állítólag még Fehéroroszországból is szálltak fel vadászgépek. Támadásról egyelőre nem lehet olvasni a világsajtóban. Január 6. 12 órától 36 órás fegyvernyugvást hirdetett Vlagyimir Putyin az ortodox karácsony miatt, de úgy tűnik, egyik fél sem teszi le a fegyvert erre a rövid időre.

Nem sokkal dél után ismét légiriadót rendeltek el Ukrajna egész területén, ezzel egy időben pedig több vadászgép is a levegőbe emelkedett Fehéroroszországban – számolt be pénteken az Ukrajinszka Pravda hírportál. A légiriadó helyi idő szerint 12 óra 45 perckor kezdődött a fővárosban, Kijevben és az ország középső részében lévő Poltava megyében, majd Ukrajna teljes területére kiterjedt. A szirénák légi csapások veszélyére figyelmeztetnek, de támadásról egyelőre nem érkezett hír.

Subways used as shelters in Kyiv
Légvédelmi menedékké alakított kijevi metrójárat.
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az Ukrajinszka Pravda helyi kormányzók beszámolóiból készített összefoglalójában pénteken azt írta, hogy az elmúlt napban 

az orosz erők tűz alá vették a déli Herszon megyében Csornobajivka és Komisani települést, valamint a keleti Donyeck megyében található Bahmut város lakóövezeteit lőtték. 

A megyeszékhelyen, Herszonban egy helyi lakos vesztette életét, a régióban lévő Beriszlavban pedig lövedék csapódott egy családi házba, a benne élő házaspár és 12 éves fiuk meghalt. Csütörtökön Herszon megyében hat civil vesztette életét, és négy sebesült meg, a Donyeck megyei orosz támadások következtében pedig egy helyi lakos halt meg és három szenvedett sérüléseket.

Valentin Reznyicsenko, Dnyipropetrovszk megye kormányzója arról adott hírt, hogy péntekre virradóan Nyikopol város környékén két települést lőttek az orosz erők. Személyi sérülést nem okoztak a támadások, de több családi ház, egy gáz- és egy villanyvezeték megrongálódott.

A luhanszk megyei kormányzói hivatal közlése szerint az orosz megszállók Sztarobilszk településen fokozták a helyi lakosok ellenőrzését, a tüzérségi erők nagy hatékonysága miatt azt gyanítva, hogy segítik az ukrán hadsereget. Elsősorban a lakosok mobiltelefonjait ellenőrzik, és külön figyelmet fordítanak azokra, akiknek ukrán mobilszolgálatók előfizetőinek számát találják a hívott számok listájában – írta a kormányzóság.

Hiába az orosz fegyverszünet, az ukránok nem hagyták abba az ágyúzást

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin az ortodox karácsony idejére 36 órás fegyvernyugvást rendelt el, és felszólította Ukrajnát, hogy ehhez tartsák magukat. Volodimir Zelenszkij és tanácsadója, Mihajlo Podoljak már tegnap megüzente Moszkvába, hogy elutasítja a fegyvernyugvást. A hírek szerint az oroszok valóban betartják a fegyverszünetet, Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium hivatalos szóvivője szerint az ukránok viszont továbbra is lövik az orosz állásokat.

A hír nem sokkal azután látott napvilágot, hogy Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium hivatalos szóvivője közölte, az ukránok nem tartják magukat a Vlagyimir Putyin által egyoldalúan elrendelt fegyvernyugváshoz. Az orosz elnök az ortodox karácsonyra hivatkozva hirdetett 36 órás fegyverszünetet január 6-án 12 órától. Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij elutasította a tűzszünetet, tanácsadója, Mihajlo Podoljak pedig azt állította, hogy az orosz ajánlat egy csapda.

 

Kijev ortodox karácsony légvédelmi sziréna
Kapcsolódó cikkek