Először érkezett ENSZ-delegáció Szíria lázadók uralta északnyugati térségébe a múlt heti földrengés óta, hogy a természeti katasztrófa okozta károkról tájékozódjon.

Vehicles carrying the first UN delegation to visit rebel-held northwestern Syria, arrive through the Bab al-Hawa border crossing with Turkey on February 14, 2023.
A lázadók által ellenőrzött Északnyugat-Szíriába látogató első ENSZ-delegációt szállító járművek érkeznek a törökországi Bab al-Hawa határátkelőn keresztül 2023. február 14-én. Fotó: AFP

Az ENSZ több szakosított szervezetének, a többi közt a Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) munkatársaiból álló delegáció Törökország felől, Báb al-Hava átkelőjén érkezett a térségbe kedden.

A látogatás nyolc nappal a Törökország déli és Szíria északnyugati részén történt súlyos, immár több mint 37 ezer halottat követelő földrengés után történt.

A delegáció felkereste az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) irodáját, valamint helyi tisztségviselőkkel találkozott.

A tragédia óta számos bírálat érte a világszervezetet azért, mert állítólag nem nyújt elegendő segítséget annak a mintegy négymillió embernek, akik Szíria lázadók irányította területein élnek.

Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese vasárnap leszögezte, hogy az ENSZ ez idáig cserben hagyta a Szíria északnyugati részén élőket. Ugyancsak kedden a térségben aktív, fehérsisakosok néven ismert, nem hivatalos szíriai polgári védelem (SCD) bejelentette, hogy befejezik a túlélők keresését. Az SCD vezetője, Ráed asz-Száleh azonban hangsúlyozta, hogy folytatják az eltűntek adatainak felvételét.

A térségben egyelőre 2274 halottról és több ezer sérültről tudni.

 

Borítókép forrása: AFP