Legfejlettebb vadászgépét, az F–35-öst mutatja be Indiában az Egyesült Államok a héten, F16-osok, F/A–18-asok és B–1B bombázók társaságában, hogy meggyőzze Újdelhit, érdemes a hadseregét amerikai repülőkkel felszerelnie, így megszabadulva az orosz függőségtől a területen.

F–35ös Indiában
Fotó: Manjunath Kiran

Az ázsiai ország – amely a szomszédos Kínával és Pakisztánnal sincs túlságosan jó viszonyban – szeretné modernizálni szovjet időkből származó légierejét, és akár nyitott is lehet az amerikai ajánlatra, különösen, hogy az Ukrajnában zajló háború miatt 

a közeljövőben az orosz hadiipar számára aligha az indiai szállítások jelentik majd a prioritást.

A pénteken véget érő, Bengaluruban tartott Aero India kiállítás 27 éves történetében most a legnagyobb az amerikai delegáció, míg az ország legnagyobb fegyverszállítója, Oroszország csak nominális  módon jelenik meg. Az állami tulajdonú orosz fegyverexportőr, a Roszoboronexport közösen kínálja portékáit a bemutatón a 2006-ban több orosz repülőgyártó fúziójából létrejött United Aircrafttal és a légvédelmi eszközöket gyártó Alamz-Antey vállalattal.

Nem volt ez mindig így, korábban a Roszoboronexport jóval nagyobb szerepet játszott a kiállításon, ám egy évtizede – amióta India egyre inkább európai vagy amerikai gépek beszerzésén gondolkozik – már nem vitt vadászgépet a rendezvényre.

Ennek megfelelően a Boeing F/A–18-asai már versenybe is szálltak azért, hogy a második indiai anyahajó gépei legyenek, és a Lockheed Martin az F–16-osokat is továbbfejlesztette indiai igények alapján, F–21 néven. 

Az amerikai vállalat még abba is belement, hogy a gépeket a Tata Advanced Systemsszel közösen gyártsa, ám azok még nem álltak szolgálatba.

Az indiai légierő 20 milliárd dollárért vásárolna 114 többfunkciós repülőt, ám az ügyletet 5 év alatt sem sikerült nyélbe ütni eddig, a Kínával és Pakisztánnal szembeni feszültség ellenére. Ugyanakkor az indiai légierőnél egyelőre nincs terítéken az F–35-ösök vásárlása, ám az, hogy Amerika elvitte ezeket a bemutatóra, jelzi, hogy mekkorát nőtt Újdelhi jelentősége Washington szemében.

Azt, hogy ki kaphat a legmodernebb amerikai vadászgépből, alaposan megválogatják, ám azzal Washington is tisztában van, hogy az F–35-ösökből India nem holnap fog vásárolni, azok bemutatása inkább egyfajta jelzésként szolgál – olvasható a Reuters tudósításában.

Egyelőre azonban Moszkva India legfontosabb fegyverszállítója, 

ahogy arra az orosz hírügynökségek fel is hívták a figyelmet a kiállítás előtt, közölve, hogy Újdelhi az elmúlt öt évben 13 milliárd dollárért vásárolt orosz fegyverekből és további 10 milliárdnyi rendelést adott le. Ezzel szemben Washington több mint 6 milliárd dollárnyi fegyvereladásra bólintott rá India felé az elmúlt hat évben. Az amerikai eladások között szállítógépek, Apache, Chinook, MH–60-as helikopterek, rakéták, légvédelmi eszközök és P–8I Poseidon felderítőgép is szerepelt.

India azonban szeretné maga gyártani a fegyvereit, a globális cégekkel együttműködve, hogy a saját igényei kielégítése után akár mint fegyverexportőr jelenhessen meg a világpiacon.