Közélet

Az orosz kormány átveheti a fogolytoborzást, mivel a Wagner csoport kezd túl erős lenni

A Wagner csoport az ukrán háborúba való csatlakozása óta toborzott önkéntes katonákat az oroszországi börtönökből. A fogvatartottaknak kegyelmet vagy a büntetésük csökkentését ígérték, ha hat hónapot szolgálnak az ukrajnai hadműveletben. A hírek szerint az orosz védelmi minisztérium átveszi a fogolytoborzást a Wagnertől, miután a fronton Jevgenyij Prigozsin zsoldosseregének a befolyása egyre erősödik. A harcokból érkező rémhírek miatt egyre kevesebb elítélt csatlakozott a Wagnerhez.

A Wagner zsoldossereg leállította a toborzást az oroszországi börtönökben – mondta Jevgenyij Prigozsin, a csoport vezetője. Az orosz elítéltekből töltötték fel a csapataikat az ukrajnai fronton. A Wagner télen indította el a fogolytoborzást, miután súlyos veszteségeket szenvedtek el a Bahmut elleni ostrom során.

A pedestrian walks past a mural depicting Russia's para military mercenaries 'Wagner Group' reading : "Wagner Group - Russian knights" on a building's wall in Belgrade, on November 17, 2022. - A group of Russian children of all ages clamour cheerfully in a Belgrade apartment, proudly shouting out the new Serbian words they learned to their teacher.These kids all have one thing in common. Their parents fled the country after Russian President Vladimir Putin's invasion of Ukraine and are now preparing to stay in the Balkan country for the long haul.
Fotó: AFP

Jevgenyij Prigozsin közölte, hogy már több mint egy hónapja nem vettek fel elítélteket a Wagner csoportba.

A fogolytoborzást teljesen beszüntettük

– mondta a zsoldossereg vezetője. Azt nem közölte, hogy miért hagytak fel az elítéltek besorozásával. A Mediazona és az Agentstvo online hírügynökség arról írt, hogy a vártnál sokkal kevesebb elítélt volt hajlandó csatlakozni a Wagnerhez. Ennek oka valószínűleg az, hogy azt híresztelik: a csatatéren golyófogónak használták a börtönökből besorozott katonákat. A két hírportál arról is írt, hogy a Wagner a szabadságvesztésük szigorításával is megfenyegette a vonakodó bentlakókat.

Az orvosok nem hajlandók ellátni a Wagner-zsoldosokat, de nem azért, amiért elsőre gondolnánk

Az ukrán vezérkar reggeli harctéri helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az elmúlt napban mintegy 650 orosz katona halt meg, akikkel együtt az orosz hadsereg Ukrajnában elszenvedett embervesztesége hozzávetőleg 126 ezerre emelkedett.

A Moscow Times azt írta, arról nincs pontos információ, hogy hány katona esett el Ukrajnában, de a lap szerint az árulkodó, hogy 

a dél-oroszországi, úgynevezett Wagner-temetők mérete a hétszeresére nőtt a háború tavaly február végi kirobbanása óta.

A Wagner a becslések szerint 50 ezer harcost küldhetett Ukrajnába. Ebben a seregben állítólag nagy számban voltak olyan orosz bűnözők, akiknek kegyelmet vagy a szabadságvesztés enyhítését ígérték hat hónap szolgálatért cserébe. A dezertálásért kivégzést járt.

Az orosz Current Time azt írta, hogy tavaly októberben az orosz védelmi minisztérium is elkezdett a fogvatartottak között toborozni.

Szakértők szerint ha az orosz reguláris haderő átveszi a börtönlakók toborzását, az csökkenti a Wagner csoport képességeit. Ez a lépés szükséges lesz az orosz védelmi minisztériumnak, hogy saját magát megerősítse és minimalizálja a kitettségét a Wagnernek a háborúban.

 

Wagner-csoport orosz börtön háború
Kapcsolódó cikkek