A csütörtökön kezdődő uniós csúcstalálkozó előkészítéseként közös videókonferencián vett részt a lengyel, a belga, a finn és a máltai kormányfővel, a bolgár államfővel, valamint Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével Orbán Viktor miniszterelnök, hogy megvitassák az ukrajnai háború, az európai gazdasági nehézségek és az illegális migráció kérdését – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden.

ORBÁN Viktor; MICHEL, Charles
Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán az ukrán háború kapcsán ismét azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmazott, valamint végre érdemi politikai vitát a brüsszeli szankciókról, azok ugyanis szerinte tönkreteszik Európa gazdaságát. Tekintve, hogy a brüsszeli találkozón várhatóan Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is részt vesz, a csúcson biztos heves viták lesznek erről.

Orbán szerint ebben a helyzetben az uniós tagállamok számára sokkal gyorsabbá és egyszerűbbé kell tenni a hozzáférést az európai kohéziós és újjáépítési alapokhoz. A migráció kapcsán a magyar kormányfő újra felszólította Brüsszelt, hogy szálljon be a határvédelem finanszírozásába, a kerítések ugyanis egész Európát védik.