Az orosz rakétatámadások miatt Ukrajna azt tervezi, hogy részben föld alatti bunkerekbe költözteti energetikai infrastruktúráját – írta csütörtökön a Forbes magazin ukrán kiadása. A több más sajtótermék által is átvett jelentés szerint a művelet hátránya, hogy a költsége nagyon magas. 

Power shortages in Odessa
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Jurij Kaszics, az Ukrenerho áramszolgáltató volt igazgatója szerint egy transzformátorállomás építése mintegy 30 millió euróba (11 milliárd forintba) kerül. Ha a részben nagy létesítményeket a föld alá költöztetik, a költségek 20-25 százalékkal magasabbak lesznek, az összesen 90 nagy transzformátorállomás esetében a költségek több mint hárommilliárd eurót (1144 milliárd forintot) tennének ki.

Az orosz légitámadások az ukrán infrastruktúra nagy részét megrongálták vagy elpusztították. Az orosz hadsereg szándékosan lövi a legnagyobb transzformátorállomásokat, hogy gátolja az áramszolgáltatást.

A jövő év telére legalább két transzformátorállomást akarnak a föld alá telepíteni. Szakértők számításai szerint három-öt év alatt lehetne áthelyezni az összes létesítményt.