Elfogta a Los Angeles-i segédpüspök meggyilkolásával gyanúsított férfit hétfő reggel a rendőrség – közölte Los Angeles megye rendőrségi vezetője. A meggyilkolt pap házvezetőnőjének férjét, a 65 éves Carlos Medinát tartóztatták le, aki korábban szintén David O’Connell segédpüspök alkalmazásában állt.

David O’Connel itt még a Covid áldozataira emlékező szertartást vezet 2020-ban.
Fotó: Apu Gomes / AFP

A rendőrség először csak a feltételezett elkövető elfogásáról adott hírt, majd a hétfői esti részletesen tájékoztatón további részleteket is ismertettek. Eszerint a gyanúsítottat lakossági bejelentés segítségével kapták el, miután a férfi irracionálisan viselkedett, és arról beszélt, hogy a segédpüspök pénzzel tartozik neki. 

A feltételezett elkövető otthonában két lőfegyvert is lefoglaltak, és azt is vizsgálják, hogy a gyilkos fegyver is köztük van-e.

O’Connellt szombaton, Los Angeles közeli otthonában találta lőtt sebekkel, holtan a kiérkező rendőrség. A gyilkosság megrázta a környék vallásos közösségét, melynek ismert és népszerű tagja volt a római katolikus segédpüspök, aki többek között a bevándorlók integrálásában is aktív szerepet vállalt.

Az íroroszági születésű O’Connell 45 évig szolgált papként, Ferenc pápa 2015-ben nevezte ki az Egyesült Államok legnagyobb érseksége, a Los Angeles-i egyik segédpüspökévé.

Éveken keresztül dolgozott Los Angeles déli részén, ahol a bandaerőszak megelőzését tartotta egyik feladatának. Aktív szerepet vállalt az 1990-es évek elején, a faji ellentétek kiéleződése idején a feszültség csökkentésében is. 

Az 1992-es Los Angeles-i zavargások alatt békeközvetítőként lépett fel a hatóságok és a helyi lakosság között, 

miután Rodney King halála után felmentették az ügyben érintett rendőröket.