Ismét több százezren tüntettek Franciaország-szerte, hogy tiltakozzanak Emanuel Macron kormányának nyugdíjreformtervei, köztük a 62-ről 64 évre történő emelése ellen. Az OECD-országok közül a franciák töltik a legtöbb évet nyugdíjban, és a közvélemény-kutatások szerint az emberek jelentős többsége nem szívesen mondana le erről.

Fotó: Lewis Joly

Emmanuel Macron francia elnök szerint azonban a reform elengedhetetlen a nyugdíjrendszer fenntarthatóságához. A szombati tüntetések előtt valamennyi nagy szakszervezet közös nyilatkozatban szólította fel a kormányt a törvényjavaslat visszavonására.

Arra figyelmeztettek, hogy március 7-től egész Franciaországot leállítják, ha követeléseiket nem teljesítik. Február 16-ra már terveznek egy sztrájkot.

A szakszervezetek jelentős részvételre számítottak a hét végi tüntetéseken minden korosztályból és társadalmi rétegből.

A békés párizsi demonstrációkat kisebb összecsapások is beárnyékolták. Egy autót és néhány szemetest felgyújtottak, a rendőrök pedig könnygázzal oszlatták a radikális felvonulókat.

A tervezett nyugdíjreformok miatt a párizsi Orly repülőtéren szombaton meglepetésszerű sztrájkot tartottak, ami a francia légi közlekedési hatóság közleménye szerint késéseket okozott a légi közlekedésben, és számos járatot törölni is kellett.

Sztrájkhullámot robbantott ki a nyugdíjreform Franciaországban

A munkabeszüntetések január végén kezdődnek, de már csütörtökön is nagy megmozdulások voltak a nyugdíjreform ellen.