Elnökké választása óta a legnagyobb tiltakozó akciókkal kell szembenéznie Emmanuel Macronnak. A hangulat egyre feszültebb, ugyanis jelen pillanatban véget nem érő kötélhúzás látszik, sem ő, sem pedig a szakszervezetek nem engednek követeléseikből.

Csütörtökön is milliós tüntetés volt Franciaországban

Már csütörtökön este is több mint egymillióan vonultak utcára, miután a 45 éves, tehát bőven a innenső oldalán lévő politikus nem engedett, s leverte a karót a 64-es táblához. 

A jelenleg is érvényes alsó nyugdíjkorhatár 62 év, és még az emelés után is az európai átlagnál korábban vonulhatnának nyugdíjba a franciák. Ugyanakkor a lépés segítene a nyugdíjkassza tetemes hiányának csökkentésében.

 

A szakszervezetek azonban mereven elutasítják a tervet. A lakosságot ellenállásra, rendbontásra szólították fel, január 31-én összehangolt sztrájkot és tiltakozásokat szerveznek. 

Az indulatok elszabadulására lehet számítani hétfőn is, amikor Macron a kabinet elé viszi a tervét. 

Ez a reform elfogadhatatlan és teljesen ellentétes a lakosság érdekeivel. Meg akarjuk őrizni a méltányos nyugdíjrendszert, amelyet az állam más jogcímen beszedett forrásokból finanszíroz

– hangsúlyozzák az érdekvédők közös közleményükben.

Régi történet

A nyugdíjrendszer szigorításába már több kormány belekezdett, és rendre meg kellett hátrálniuk az országot megbénító sztrájkhullám miatt – idézi fel a Bloomberg. Most is hosszan elhúzódhat a konfliktus, ugyanis Macron elszánt: a francia gazdaságot alapjaiban szeretné átalakítani, amihez nélkülözhetetlen az idősek járandóságainak átalakítása is. Kormánya mögötte áll, erre utalnak Bruno Le Maire pénzügyminiszter davosi szavai is:

„Meggyőződésünk, hogy ez a reform szükséges Franciaország számára, ezért is ragaszkodunk hozzá.”

Csapdába eshet Macron

Tény, hogy a francia elnök a választáson elveszítette parlamenti többségét. Támogatottságát tovább erodálhatja, ha kerül, amibe kerül alapon áterőlteti javaslatát a parlamenten. Ha visszalép, akkor gyengének tűnhet, és megkérdőjelezi hitelességét, arról nem is beszélve, hogy a szigorítás elmaradása milyen rossz helyzetbe hozhatja az államháztartást.

A közvélemény-kutatások szerint is nehéz helyzetbe lavírozta magát Macron, ugyanis a friss adatok azt mutatják, hogy a teljes lakosság körében mindössze 28 százalékos a nyugdíjreform elfogadottsága. 

Emellett a szakszervezet malmára hajtja a vizet, hogy az érdekvédelmi csoportok most a megszokott széttagoltság helyett egységbe tömörültek, megfigyelők szerint a Nicolas Sarkozy volt elnök 2010-es nyugdíjrefomja elleni tiltakozás óta nem fogtak ilyen mértékben össze. Akkor komoly eredményeket értek el: az elnök népszerűsége rohamosan csökkent, a 2012-es választáson vereséget is szenvedett. Utóda, Francois Hollande pedig megígérte, hogy eltörli a változások jó részét.

President Macron at VivaTech Ahead of French Legislative Election  Emmanuel Macron, France's president, at the Viva Technology Conference in Paris, France, on Friday, June 17, 2022. Macron could lose his outright majority in parliament, forcing him to compromise and rely on coalition partners to push forward his ambitious reforms. Photographer: Nathan Laine/Bloomberg via Getty Images
Macron darázsfészekbe nyúlt a nyugdíjkorhatár emelésével

Macront is egyszer már meghátrálására kényszerítették, 2019-ben, az eddigi leghosszabb közlekedési sztrájk miatt lépett vissza a nyugdíjreformtól. Az akkori kommunikáció szerint „szünetet tartott”, majd a pandémiára való hivatkozással felhagyott a tervvel. 
Most  viszont más a helyzet. 

Az elnök korábban jelezte, hogy hajthatatlan. Azzal érvel, hogy a munkában eltöltött hosszabb időszak elengedhetetlen az idősek alacsony foglalkoztatási rátájának felszámolásához, illetve a rendszer pénzügyi szempontból is fenntarthatatlanná vált.

Kormánya jelezte, hogy a parlamenti vitában finomodhat az elképzelés, Macron kijelentette, hogy minden változásnak nagy ára van, így tehát nem valószínű, hogy a nyugdíjkorhatár-emelést el lehetne kerülni.

„Minden generációval igazságosan kell bánni, így tehát az egyetlen felelős döntés a reform végrehajtása” – érvelt Macron.