Az napokon belüll megvizsgálhatja, a tagországok hogyan tudnának közösen vásárolni lőszert Ukrajna megsegítésére – írta szombaton a Reuters. Az uniós külügyminiszterek várhatóan hétfőn Brüsszelben tartandó ülésükön vitatják meg a 155 milliméteres tüzérségi lövedékek közös beszerzésének ötletét.

EU Parliament plenary session
epa10467684 European Commission President Ursula von der Leyen gives a statement on ‘One year of Russia’s invasion and war of aggression against Ukraine’ at the European Parliament in Strasbourg, France, 15 February 2023.  EPA/JULIEN WARNAND epa10467684 European Commission President Ursula von der Leyen gives a statement on ‘One year of Russia’s invasion and war of aggression against Ukraine’ at the European Parliament in Strasbourg, France, 15 February 2023.  EPA/JULIEN WARNAND
Fotó: Julien Warnand

Uniós tisztviselők és diplomaták szerint egy ilyen megközelítés hatékonyabb, mintha az EU-tagállamok külön-külön intéznék a beszerzéseket. A nagyobb megrendelések segítenék a fegyveripart is, hogy többletkapacitásokba ruházzon be a szektor.

Szombaton Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sürgette az EU tagállamait, hogy fogjanak össze annak érdekében, hogy minél hamarabb több lőszert juttassanak el Kijevbe.

„Itt az ideje, hogy valóban felgyorsítsuk a termelést, és növeljük a szabványosított termékek gyártását, amelyekre Ukrajnának égető szüksége van” – mondta von der Leyen a müncheni biztonsági konferencián.

„Gondolhatunk például előrehaladott beszerzési megállapodásokra, amelyek lehetőséget adnak a védelmi iparnak arra, hogy már most beruházzon a gyártósorokba, hogy gyorsabbak legyenek, és növeljék a szállítható mennyiséget.”

Bár hétfőn nem várható döntés, az uniós diplomaták és tisztviselők szerint erős a szándék a gyors lépésekre.

 

A közös beszerzés célja az lenne, hogy feltöltsék Kijev szövetségeseinek készleteit, amelyek erősen megfogyatkoztak, miután egy éven át lőszereket szállítottak Ukrajnának az orosz invázió elleni küzdelemhez.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a héten azt mondta, hogy Ukrajna gyorsabban használja el a tüzérségi lövedékeket, mint ahogyan szövetségesei jelenleg elő tudják állítani azokat. Az ukrán erők naponta 2–7 ezer közötti tüzérségi lövedéket lőnek ki, míg Oroszország 20–60 ezer közötti mennyiséget használ el – olvasható a Reuters által idézett észt lapban.