Ha Oroszország elveszíti a háborút Ukrajnában, az az orosz birodalom felbomlásához vezethet – írja a CNBC a magyar származású milliárdos müncheni biztonságpolitikai konferencián tartott beszédére hivatkozva.

Soros György magyar származású amerikai befektető a Világgazdasági Fórum (WEF) éves találkozóján, Davosban 2022. május 24-én. 
Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

Hangsúlyozta, hogy egy harmadik világháborút mindenáron el kell kerülni, és Európának továbbra is támogatnia kell Ukrajnát. 

A Wagner-csoporttal és annak vezetőjével, Jevgenyij Prigozsinnal kapcsolatban azt mondta, hogy valószínűtlennek tartja, hogy Prigozsin sikerrel jár, mert az ukrán hadsereg erős ellenállást tanúsít, és amint Ukrajna használni tudja a neki ígért fegyvereket, a kocka megfordulhat. 

Az orosz Wagner-csoport aktívan tevékenykedik Ukrajnában, de Prigozsin nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy az ukrán erők bekerítésére irányuló jelenlegi erőfeszítéseket Bahmut városában Moszkva „bürokráciája” akadályozza, ami tovább növeli a Wagner és a Kreml közötti szakadékot. Hozzátette, hogy Ukrajnának egy szűk időintervallum áll majd rendelkezésére, hogy még idén tavasszal ellentámadást indítson, és megfordíthassa a háború menetét, amikor megkapja az ígért fegyverzetet. 

Soros azt is megemlítette, hogy 

a volt szovjet tagállamok alig várják, hogy Oroszország vereséget szenvedjen Ukrajnában, mivel függetlenségük megerősítése a cél.

Oroszország többé nem jelentene fenyegetést Európára és a világra. Ez jó és nagy változás lenne. Hatalmas megkönnyebbülést hozna a nyitott társadalmaknak, és óriási problémákat okozna a zártaknak

– mondta.