Ahogyan arra számítani lehetett, valamennyi országgyűlési és nemzetiségi képviselő, nemzetiségi szószóló eleget tett a kötelezettségének, és január 31-ig leadta vagyonnyilatkozatát, ami meg is jelent az Országgyűlés honlapján. A pártelnökök, állami vezetők és miniszterek mellett megnéztük a legismertebb ellenzéki politikusok dokumentumait. Ahogy a Világgazdaság is beszámolt róla: Gyurcsány Ferenc nyilatkozatában szerepel, hogy a tavaly feltüntetett 447 milliós lakásvásárlási foglaló és előleg összege majdnem 632 millió forintra nőtt.

TÓTH Bertalan Budapest, 2020. március 24.Tóth Bertalan, az MSZP elnöke felszólal a koronavírus elleni védekezésről szóló törvénytervezet általános vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 24-én.MTI/Koszticsák Szilárd Budapest, 2020. március 24.
Tóth Bertalan, az MSZP elnöke felszólal a koronavírus elleni védekezésről szóló törvénytervezet általános vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 24-én.
MTI/Koszticsák Szilárd
Az MSZP-frakcióvezetője, Tóth Bertalan.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Az MSZP frakcióvezetőjének, Tóth Bertalannak 2022-ben két pécsi ingatlannal gyarapodott a vagyona. 

Ezek egy 120 és egy 54 négyzetméteres családi házak, amelyekben nem 100 százalékos a tulajdonrésze. Az életbiztosításának az összege is emelkedett. A korábbi 3,5 millió forint és 75 ezer euró 2022-ben 4,5 millió forintra és 89 ezer euróra gyarapodott. Más szerződésekben szereplő pénzkövetelései egymillió forinttal, 10 millióra nőttek. Gazdasági érdekeltségeiben nem volt változás, továbbra is 100 százalékos tulajdonában van a Dr. Tóth Ügyvédi Iroda és a 60 százaléka van a Bonus Kft.-ben.

Tordai Bencének, a Párbeszéd társelnökének két ingatlanja van, egy Budán, egy Magyarnándoron. Előbbi egy 130 négyzetméteres lakóház, aminek a telkét még 2016-ban szerezte meg, a tulajdoni hányada pedig 8/24. 

Ez ugyanaz a ház, amelyről korábban kiderült, hogy jogtalanul építették.

 Erről a Magyar Nemzet számolt be. A másik ingatlan egy 60 négyzetméteres lakóház, amelynek a fele az övé. Ezt még 2014-ben vásárolta.

Nagyobb értékű ingóságai között egy Toyota Avensis Verso szerepel, amit 2018-ban vásárolt. 

Tartozásai között szerepe, egy 7,772 millió forintos hitelintézettel szembeni, illetve egy 19,175 milliós tartozás, amiben adóstársként van feltüntetve. Magánszemélyekkel szembeni adóssága 5,5 millió forint. A hitelintézetekkel szembeni tartozások nagyjából egymillió forinttal csökkentek.

Vagyonnyilatkozat: kiderült, hogy boldogultak a kormány tagjai 2022-ben

Rogán Antal, Lázár János, Pintér Sándor, Nagy Márton és Gulyás Gergely is bevallotta a vagyonát.

Korábban részletesen írtunk más ellenzéki politikusok vagyonnyilatkozatáról, például az egyik legismertebbről, Hadházy Ákosról is, aki meglehetősen sűrű éven van túl, többek között egy bécsi lakással lett gazdagabb.