„Az alkotmánybíróság ítélkezési gyakorlata kizárólag a tagállamok hatáskörébe tartozik” – reagált Szymon Szynkowski vel Sek uniós ügyekért felelős lengyel miniszter az Európai Bizottság szerdai döntésére , amelynek értelmében Brüsszel az Bírósága elé viszi a varsói taláros testület két döntését. 

Szymon Szynkowski vel Sek during the 48th session of the Sejm (lower house) in Warsaw, Poland, on 9 February 2022
Fotó: Mateusz Wlodarczyk / AFP

A bizottság a luxembourgi székhelyű törvényszék elé idézte Lengyelországot, mert úgy ítélte meg: súlyos aggályok vetődtek fel a lengyel alkotmánybíróság ítélkezési gyakorlatával kapcsolatban. 

Szynkowski vel Sek a Piotr Müller kormányszóvivővel közös varsói sajtóértekezletén elmondta: az EB-vel folytatott eddigi párbeszéd során Lengyelország azon az egyértelmű állásponton volt, hogy az alkotmánybírósági gyakorlat a tagállamok kizárólagos hatáskörébe tartozik. Hasonló álláspontot képviseltek már más államok alkotmánybíróságai is, például a német és a spanyol – érvelt a miniszter. 

Az EB döntése nem meglepő, a testület által folytatott eljárás újabb szakaszáról van szó, amely várható volt – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a lengyel fél az Európai Unió Bírósága előtt is kifejti majd érveit. 

Müller és Szynkowski vel Sek sajtóértekezletét megelőzően a szerdai brüsszeli döntést a lengyel igazságügyi miniszter, az egyik kisebb kormánykoalíciós párt elnöke is kommentálta. Zbigniew Ziobro az EB-nek a lengyel állam és a szuverén uniós tagállamok ellen irányuló tervezett támadás részének nevezte a brüsszeli döntést, amely szerinte lényegében Berlin érdekeit szolgálja. 

Igazából jelentéktelennek akarják minősíteni a Lengyelországban, a lengyel demokráciában alkotott jogot

– jelentette ki Ziobro. 

Marcin Przydacz államtitkár, az elnöki hivatal külügyi irodájának főnöke újságíróknak nyilatkozva a lengyel alkotmányt nevezte a lengyel jog fő forrásának. A varsói alkotmánybíróság Lengyelország 2004-es EU-csatlakozása óta több, az uniós és a nemzeti jog viszonyát érintő határozatot hozott, amelyekben megerősítette a lengyel alaptörvény elsőbbségét. Az Európai Bizottság által 2021 decemberében elindított, szerdán az EU Bírósága elé vitt kötelezettségszegési eljárás két ilyen jellegű alkotmánybírósági döntést érint. 2021 júliusában a varsói taláros testület alkotmányellenesnek minősítette az EU Bírósága által a lengyel bírák fegyelmi felelősségére vonatkozó szabályozás miatt ideiglenesen elrendelt intézkedéseket. Ugyanazon év októberében az alkotmánybíróság azt a döntést hozta, hogy bizonyos esetekben nincs összhangban a lengyel alkotmánnyal az, ahogyan az uniós szervek az alapszerződések egyes rendelkezéseit értelmezik.

Az uniós büntetés felfüggesztését kéri Lengyelország

A napi 1 millió eurós bírságot az unió nagyjából egy éve szabta ki a bíróságok függetlenségének csökkenése miatt.

Devizahiteles ügyben dönt az EU Bírósága, milliárdos bukta lehet a vége

A lengyel bankfelügyelet már a vészcsengőt nyomja.