A nagyobb európai vállalatoknak csökkenteniük kell a nemek közti bérkülönbségeket az új szabályok értelmében, amelyek azt is megtiltanák, hogy az állásinterjúkon a leendő dolgozókat a korábbi munkahelyükön szerzett fizetésükről kérdezzék – tette közzé az Európai Parlament.

Gender,Pay,Gap
Gender Pay Gap
Fotó: Ian Johnston

Az Európai Parlament csütörtökön megszavazta azt az új irányelvet, amely a legalább 100 főt foglalkoztató cégeket arra kötelezné, hogy nyilvánosságra hozzák az alkalmazottaik fizetését, ezzel is megkönnyítve a nemek közti bérkülönbségek csökkentését.

Végre nemcsak kötelező erejű intézkedésekkel küzdhetünk a nemek közötti bérszakadék ellen, hanem az EU minden polgára felhatalmazást és védelmet kap a bérekkel kapcsolatos megkülönböztetéssel szemben

– nyilatkozta Samira Rafaela, a parlament nőjogi bizottságának a tagja.

Következő lépésként az EU tagállamainak hivatalosan is jóvá kell hagyniuk az új szabályokat, hogy azok az EU Hivatalos Lapjában való közzétételük után 20 nappal – várhatóan májusban – hatályba is léphessenek.

A csütörtöki szavazások azután születtek, hogy júniusban uniós politikai megállapodás született egy olyan jogszabályról, amely előírja a tőzsdén jegyzett vállalatoknak, hogy 2026-ig 40 százalékos női képviseletet kell elérni a nem ügyvezető igazgatói pozíciókban. 

Eközben a nemek közötti bérparitás irányába tett előrelépés az EU-ban lelassult, ami azt jelenti, hogy egyes országokban a nők legalább a századfordulóig várhatnak az egyenlő fizetésre. Jelenleg az Eurostat szerint az EU-ban a nők átlagosan 13 százalékkal kevesebbet keresnek, mint férfi kollégáik. S bár a női munkavállalók minden uniós tagállamban kevesebbet kapnak, az egyes országok között nagy eltérések vannak. 

Luxemburgban a legkisebb a különbség 0,7 százalékkal, míg a lett nők átlagosan 22,3 százalékkal kapnak kevesebbet, mint férfi kollégáik, ami a legnagyobb különbség a blokkban.

A nemek közötti bérszakadék az uniós országokban
 

Az új szabályok értelmében az álláshirdetéseknek és a munkakörök megnevezésének nemi szempontból semlegesnek kell lennie, és a felvételi eljárásokat az egész blokkban megkülönböztetéstől mentes módon kell vezetni.

A munkáltatóknak az álláshirdetésben és az állásinterjú előtt is tájékoztatást kell adniuk a kezdeti bérszintről vagy annak tartományáról.

Azoknál a vállalatoknál, ahol a bérjelentések legalább 5 százalékos nemek közti bérszakadékot mutatnak, a munkáltatóknak és az alkalmazottak képviselőinek közös bérértékelést kell végezniük. Ahol ez nem történik meg, ott a tagállamoknak büntetéseket – például pénzbírságot – kell bevezetniük a szabályokat megszegő cégek számára.