Bár a beosztottak fizetése rendszerint gyorsabban nő, idén a vállalatvezetők fizetése is egyre nagyobb ütemben emelkedik – közölte a Wyser munkaerőpiaci elemzőcég.

Rolls,Of,Assorted,Euro,Coins,With,Businessmen,Figurines
Fotó: Shutterstock

A közép- és felsővezetők toborzásával foglalkozó társaság felméréséből kiderül, hogy 

a belföldi munkaerőpiacon nem látszanak a visszaesés jelei, továbbra is sok a betöltetlen álláshely, ezért a bérek is magasak. 

A vállalatok a nagyobb bérköltségek miatt áremelésre kényszerülnek, ez pedig erősíti az inflációt.

A vezetői fizetések Magyarországon bruttó 1,5 millió és 3 millió forint között mozognak,

de a régiókért felelős menedzsereké 3,4 millió forint is lehet – derül ki a hétezer vezető juttatási csomagját vizsgáló elemzésből. Újabban ráadásul a vezetők egyre gyakrabban euróban kérik a fizetésüket, miközben céges autót is nehezebb biztosítani számukra. Az informatikai cégeknek pedig az jelenti az egyik legnagyobb kihívást, hogy a jó szakemberek bárhol a világon elhelyezkedhetnek, tehát nemzetközi versenyben kell utánpótlást találniuk.     

A közlemény szerint a munkaadókat érő kihívások miatt az új munkatársak egyre komolyabb elvárásokkal számolhatnak. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy várhatóan a leépítésekkel is óvatosabbak lesznek a cégek, mert 

a járvány alatt kiderült, hogy a nehézségek ellenére is jobban megéri megtartani az alkalmazottakat, mint megválni tőlük, majd később újakat keresni. 

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján sokkal nehezebben térnek vissza a fejlődéshez azok a vállalatok, amelyek gyors leépítésekkel válaszoltak a hirtelen jött kihívásokra.

Rekordbéremelésre készülnek a kis- és középvállalkozások

Bár nem csak a bérek számítanak, a munkaerő megtartásának fontos szempontja az inflációkövető fizetés, és egyre több kkv nyújt béren kívüli juttatásokat is.