A főváros sleppjére költhették el Karácsony Gergelyék azt a kétszázmilliárd forintos tartalékot, amit az előző főpolgármester, Tarlós István hagyott az utódjára 2019-ben – állította a Városháza-ügy kulcsfigurája a Magyar Nemzet pénteki cikke alapján.

Fotó: Havran Zoltán

A lap szerint ez azokból a vágatlan hangfelvételekből derül ki, amelyeket korábban Anonymus juttatott el a hatóságokhoz, és amelyeknek a leirata a jelenleg zajló büntetőeljárás nyomozati anyagainak részét képezik. Ez a leirat került most a Magyar Nemzet birtokába. Ezen Gansperger Gyula a Karácsony Gergely vezette főváros közpénzkezelési gyakorlatáról és az önkormányzat valós anyagi helyzetéről beszélt, és többek között azt taglalta, hogy Budapest baloldali vezetése a „sleppre” költhette az előző főpolgármestertől, Tarlós Istvántól megörökölt kétszázmilliárd forint nagy részét.

Pontosan tudom, mit hagytunk ott: tartalékként 160 milliárd forint értékpapírt és negyvenmilliárd forint készpénzt. Ez kétszázmilliárd forint

– nyilatkozta egy korábbi interjúban Tarlós István, válaszolva utódja azon állítására, hogy a kormány kivérezteti Budapestet.

A felvételen Gansperger sleppként a főváros által foglalkoztatott tanácsadókat értette, amelyekre 2021-ben csaknem négyszázmillió forintot költöttek. A lap által hivatkozott közérdekű adatigénylés alapján a főpolgármester és négy helyettese abban az évben 54 önkormányzati tanácsadót foglalkoztatott, közülük 47-en a teljes évet kitöltötték, tehát jogosultak voltak 12 havi fizetésre. Egy tanácsadó havonta átlagosan bruttó 636 019 forintot keresett.

Egy nap alatt nyolcvanmilliárd forint szakadt Budapest nyakába, de hiába – három hónap alatt elfogy az összes pénz

Rekordon az iparűzésiadó-bevétel, csakhogy ezzel nincs kint a főváros a vízből. Minden összejött, a városvezetés három év alatt felélte a teljes tartalékát.