Az állambiztonságot felügyelő „minisztérium” bejelentette, hogy terrortámadást hárítottak el. A közlemény szerint az ukrán titkosszolgálat készítette elő a merényletet, amely Vagyim Krasznoszelszkij, a Dnyeszter menti terület vezetője és több más helyi vezető ellen irányult, de a támadásra készülőket sikerült időben elfogni és őrizetbe venni.

Anatolij Gureckij főügyész hozzátette: sok ember halálát sikerült megakadályozni, mert a merényletet a Dnyeszter menti székhelyen, Tiraspolban, egy nagygyűlésen készültek elkövetni. Az ukrán titkosszolgálat, az SZBU tagadta és Oroszország provokációjának minősítette a vádakat, amelyeknek szerinte az a céljuk, hogy feszültséget keltsenek az Ukrajna délnyugati határa mentén fekvő területen.

Dorin Recean moldovai miniszterelnök a hírre reagálva azt mondta: kormánya vizsgálatot indított, amely folyamatban van, így egyelőre nem tud érdemben nyilatkozni az ügyről. A Moldovához tartozó, de főként orosz ajkúak lakta Dnyeszter-mellék egy évvel a Szovjetunió felbomlása előtt, 1990-ben lényegében kikerült Moldova ellenőrzése alól. Területén 1992 óta orosz békefenntartó erők állomásoznak.

Februárban Moszkva azzal vádolta meg Ukrajnát hogy a terület elfoglalására készül, az ukrán fél azonban tagadta ezt. Oroszország szintén tagadta azokat az ukrán állításokat, amelyek szerint Moldova destabilizálására készülne, új frontvonalat nyitva az ukrajnai háborúban.

Mihajlko Podolják, az elnöki hivatal tanácsadója kijelentette, hogy Ukrajnának nincs indítéka vagy szándéka egy Dnyeszteren túli „terrortámadás” elkövetésére, és a megszállók vádjai részét képezik Oroszország Moldova elleni támadási tervének.

Fontos figyelmeztetést adott ki Moszkva: Moldova lerohanására készülnek az ukránok

Egy évvel az ukrajnai harcok kezdete után is ide-oda pattognak a vádak a harcoló felek közt, Moszkva most azzal vádolja Kijevet, hogy a szomszédos Moldova – pontosabban az orosz szakadárok ellenőrizte rész – lerohanására készül.