Joe Biden elnök a dél-kaliforniai demokrata párti adománygyűjtésen szólta el magát véletlenül hétfőn, kijelentve, hogy az egykori amerikai elnök, a 98 éves Jimmy Carter felkérte, hogy mondjon gyászbeszédet a temetésén – írja a New York Post.

Rishi Sunak Attends San Diego AUKUS Meeting SAN DIEGO, CALIFORNIA - MARCH 13:US President Joe Biden and British Prime Minister Rishi Sunak (not shown) participate in a bilateral meeting during the AUKUS summit on March 13, 2023 in San Diego, California. President Biden hosts British Prime Minister Rishi Sunak and Australian Prime Minister Anthony Albanese in San Diego for an AUKUS meeting to discuss the procurement of nuclear-powered submarines under a pact between the three nations. (Photo by Leon Neal/Getty Images)
Fotó: Getty Images

Megkért, hogy tartsam meg a gyászbeszédét

 – mondta Biden, mielőtt észbe kapott volna, majd hozzátette: 

Elnézést, ezt nem kellett volna mondanom.

A 80 éves elnök akkor szólta el magát, amikor Carter egészségi állapotát ismertette: a 40 fős közönségnek elmondta, hogy az orvosok egy áttörésnek köszönhetően meg tudták hosszabbítani az egykori elnök életét. 

Jimmy Carter 1977 és 1981 között volt az Egyesült Államok elnöke. Nyolc évvel ezelőtt, 2015 augusztusában májdaganat miatt műtötték meg, majd ugyanabban a hónapban az orvosok áttétet találtak az agyában. Több hónapos kezelés után Cartert orvosai tünetmentessé nyilvánították. 

Rövid kórházi benntartózkodások sorozata után a leghosszabb életű amerikai elnök a folyamatos orvosi ellenőrzés helyett az otthoni hospice-ellátás mellett döntött az idén februárban – jelentette be a múlt hónapban a Carter Központ. Ellátásáról családja és orvosi csapata gondoskodik – írták.

Biden és Carter ismeretsége hosszú időre nyúlik vissza: 

1976 óta ismerik egymást, és Joe Biden volt az első, Georgia államon kívüli megválasztott tisztségviselő, aki támogatta Cartert az elnökválasztáson. Carter a 2020-as amerikai választások előtt teljes támogatásáról biztosította Bident.