BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre több gyerek kísérel meg öngyilkosságot Horvátországban

Egyre több gyerek kísérel meg öngyilkosságot Horvátországban, a tanárok pedig nem tudnak segíteni az iskolapszichológusok konferenciáján bemutatott kutatási eredmények alapján.

A horvát iskolákban minden negyedik diák szenved szorongásos zavaroktól, amelyek gyakran depresszív zavarokká, sőt klinikai depresszióvá alakulnak át, amelyek önkárosító és öngyilkossági gondolatokkal járnak, a legtöbb tanár pedig nem tudja, hogyan ismerje fel az aggasztó jeleket, és hogyan nyújtson pszichológiai elsősegélyt a fiataloknak.

Alone,Child,Boy,Fear,Stressful,Depressed,Emotion.,Crying,Begging,Help.stop
Fotó: Shutterstock

Az egyik zágrábi gyermekpszichiátriai kórházban tavaly 30 százalékkal nőtt az első vizsgálatok száma a pandémia előtti évekhez viszonyítva,

ugyanannyival, mint a megkísérelt öngyilkosságok száma Horvátországban.

A pedagógusok csaknem háromnegyede bizonytalan abban, hogy képes-e segíteni a mentális problémákkal küzdő tanulóknak, amit mindennapi munkájuk részének tekintenek. Többségük már került olyan helyzetbe, hogy beszélgetést kellett folytatnia egy-egy diákkal a mentális egészségével kapcsolatos problémáról. Csak minden harmadik (37,1 százalék) megkérdezett horvát általános és középiskolai tanár tudja, hogyan lehet felismerni a diákok depressziós tüneteit, valamint az alkoholfogyasztással kapcsolatos problémáit vagy szuicid gondolatait.

Az adatok a Horvát Közegészségügyi Intézet (HZJZ) A horvátországi oktatási dolgozók mentálhigiénés műveltsége című kutatásának eredményei közül valók, amelyeket a zágrábi bölcsészettudományi kar filozófia tanszékén mutattak be pénteken. Ljiljana Muslic pszichológus, a tanulmány szerzője elmondta: természetesen a tanárok nem pszichológusok, és nem lehet elvárni tőlük, hogy mentálhigiénés szakemberek legyenek.

Úgy vélte: a probléma a rendszerben van, nem pedig a pedagógusokban. Ugyanakkor hozzátette: jó hír, hogy az elmúlt két évben 653 tanár vett részt továbbképzésen, és a HZJZ a jövőben is szervez műhelyeket és kurzusokat, amelyeknek az a célja, hogy fejlessze az oktatásban dolgozók egészségügyi ismereteit a gyermekek és fiatalok mentális egészsége terén, valamint előmozdítsa azt az iskolai nevelési környezetben. 

Gyulladás is okozhat depressziót

A depressziónak számos oka lehet, amelyek közt megtalálhatók lelki és testi eredetűek is. Kutatók szerint gyulladás is eredményezhet depressziót, valamint súlyosbíthatja annak lefolyását. A szakemberek klinikai kísérletekből arra következtetnek, hogy a gyulladás célzott kezelése segíthet a mentális zavar gyógyításában, sőt egyenesen forradalmasíthatja azt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.