Közélet

Eltűnhetnek a front többi részéről a Wagner-zsoldosok, mindenkit Bahmutba vezényelnek

Szoledár városnál alig maradtak a hírhedt zsoldoscsoport tagjaiból, ez is azt jelzi, hogy kifogyhatnak az emberekből az oroszok.

Tényleg felőrölhetik Bahmutnál a Wagner-zsoldoscsoportot az ukrán erők, legalábbis egy katonai szakértő szerint egyre gyanúsabb, hogy a front többi részéről szinte folyamatosan elvonják a Wagner-katonákat, hogy mindegyiket az ostromlott városba irányítsák. Alekszander Kovalenko szerint ez arra utal, hogy a csoport kezd kifogyni az emberekből és már nem tudnak minden pozíciót tartani. 

Fotó: AFP

Az ukrán beszámolók szerint több orosz tábornok is erre játszhat, azaz szeretnék, ha felmorzsolódna a Wagner Bahmutnál, így pedig újra ők kapnának meg minden támogatást Moszkvától. 

A Wagnerbe tavaly több tízezer orosz elítéltet soroztak be, akik közül a gyenge kiképzés miatt rengetegen estek el a harcok során. Most a januárban forró helyszínnek számító Szoledárból érkezett hír szerint az ottani támadó alakulatokban már csak elvétve lehet Wagner-zsoldosokat találni. Az unian.net ukrán portál szerint Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője képtelen feltölteni az egységeit, mert már nem toborozhat újabb embereket hazájában. 

Ugyanakkor Afrikából még kivonhatná a csapatait, de az ottani ezredekre ott van szükség, többek között Líbiában és a Közép-afrikai Köztársaságban is a Wagner tartja hatalmon az oroszbarát vezetést. 

 

Bahmut Szoledár orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek