Közélet

Orosz tábornokok a Wagner bukására játszanak Bahmutnál

A dárda hegyét a zsoldossereg alkotja, amely brutális veszteségeket szenved el minden nap, ráadásul a lőszereik is fogyóban vannak.

Nem csak az ukránok, hanem jónéhány orosz tábornok is örülhet a Wagner-csoport bahmuti felőrlődésének. Mint ismert: a donbászi városnál igazi vérszivattyú alakult ki, az ostromban a legnagyobb veszteséget pedig a Wagner-zsoldosok szenvedik el. 

Ukraine's Chasiv Yar amid Russian attacks
Ukrán katonák mellett az orosz tábornokok is a Wagner bukására játszhatnak. Fotó: Anadolu Agency via AFP

A csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin már régóta szúrja az orosz hadsereg vezetőinek szemét, amiért jóval hatékonyabb hadsereget hozott létre, mint ők, ráadásul sokkal jobban „fekszik” Vlagyimir Putyin orosz elnöknél is. Csörtéikről folyamatosan lehet hallani, nemrég például maga Prigozsin állt elő egy újabb részlettel, amikor azzal vádolta meg az orosz hadsereget, hogy nem kapnak utánpótlást Bahmutban, 

hamarosan pedig elfogyhat a Wagner összes lőszere, amely végül az ostrom feladását jelentené. 

Ez ismét felbőszítette az orosz tábornokokat, akik az ukrán unian.net szerint arra bazíroznak, hogy amennyiben a bahmuti csata még sokáig elhúzódik, akkor gyakorlatilag megsemmisül a zsoldossereg és immár nem ők lesznek a legütőképesebb alakulat a támadók oldalán, a Kreml pedig kénytelen lesz nagyobb feladatot bízni rájuk, egyben nagyobb támogatást adni nekik. 

Jelenleg becslések szerint Bahmutnál naponta 500 és kétezer közé tehető az áldozatok száma, amelynek jelentős részét az oroszok adják. 

 

Bahmut ostroma Prigozsin orosz-ukrán háború Wagner-csoport
Kapcsolódó cikkek