Közélet

Fehéroroszországot annyira fenyegeti a Nyugat, hogy csak az orosz atomfegyverekkel érzi magát biztonságban

Minszk magyarázatot adott arra, hogy miért fogadják be az orosz atomfegyvereket. Fehéroroszország úgy érzi, hogy a nyugati államok beavatkoznak a belügyeibe, miközben a katonai jelenlétüket növelik a szomszédos NATO-országokban. Az ország úgy érezte, hogy csak az orosz fegyverek elrettentő erejével védheti meg magát.

Fehéroroszország azért döntött az orosz taktikai atomfegyverek befogadása mellett, mert az Egyesült Államok és szövetségesei évek óta nyomást gyakoroltak rá belpolitikai rendszerének és geopolitikai irányultságának megváltoztatása érdekében – közölte kedden a fehérorosz külügyminisztérium. Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton jelentette be, hogy megállapodott Fehéroroszországgal taktikai atomfegyverek telepítéséről a szomszédos országban.

MOSCOW, RUSSIA - JUNE 25 : 9K720 Iskander-M is displayed at a fair within 'ARMY-2019 International Military and Technical Forum', in Moscow, Russia on June 25, 2019.
Fotó: Sefa Karacan / Getty Images

A fehérorosz külügyminisztérium kedden közleményben indokolta meg együttműködését Oroszországgal, rámutatva, hogy Minszk a Nyugattal szembeni védekezés jegyében jár el.

Az elmúlt két és fél évben Fehéroroszország korábban nem látott politikai, gazdasági és információs nyomásnak volt kitéve az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és NATO-szövetségeseik, valamint az Európia Unió tagállamai részéről

– áll a közleményben. Mint írták, a politika és a gazdaság terén meghozott egyoldalú kényszerítő eszközök mellett a szomszédos NATO-országokban, a fehérorosz határ közvetlen közelében nő a nyugati országok katonai jelenléte. Tekintettel ezekre a körülményekre és az ezekből eredő nemzetbiztonsági aggodalmakra, Minszk végül úgy látta, hogy egyetlen lehetősége az, ha jelentős mértékben növeli a védelmi potenciálját.

Oroszország elkezdte kivonni a katonáit Fehéroroszországból

A Fehéroroszországban tartózkodó orosz katonák száma nagyjából négyezerre csökkent – közölte az Ukrán Állambiztonsági Szolgálat szóvivője.

A minszki külügyminisztérium leszögezte, hogy Fehéroroszország a Nyugat lépéseit

egy független állam belügyeibe történő közvetlen és durva beavatkozásnak tekinti, amelynek célja az ország geopolitikai irányvonalának és belpolitikai rendszerének megváltoztatása. 

Ez egyenesen ellentmond azoknak a kötelezettségeknek, amelyeket Minszk az atomsorompó-egyezményhez csatlakozva vállalt – közölte a tárca.

Moszkva már átadta Minszknek az atomtöltet hordozására alkalmas Iszkander rakétarendszert. Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy 

július 1-jén befejeződik a taktikai atomfegyverek tárolására alkalmas létesítmény építése fehérorosz területen.

Oroszország segítséget nyújtott Fehéroroszországnak az atomfegyverek hordozására alkalmas harci repülőgépek korszerűsítéséhez is – közölte korábban Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek