Még szombaton is tüntettek ellene, de hiába, vasárnapra virradóra a francia törvényhozás megszavazta Emmanuel Macron elnök nyugdíjreformjának tervezetét, amely kikövezte az utat a törvény elfogadása előtt. A tervezet értelmében 62-ről 64-re emelik a nyugdíjkorhatárt, a teljes ellátáshoz pedig 43 évet kell ledolgozni. Mindez 2027-től lép életbe. 

Fotó: Teresa Suárez

A szenátusban 195 képviselő szavazott igennel, 112 pedig nemmel a tervezetre, amely ellen széles körű tiltakozások robbantak ki szerte az országban. Még szombaton is megmozdultak az emberek: százezrek vonultak az utcákra, hogy tüntessenek a reform ellen. A tiltakozások és a sztrájkok tovább folytatódnak.

Erre utalt Laurent Berger, az egyik legnagyobb francia szakszervezet vezetője is, aki azt mondta: 

felhívom a képviselők figyelmét, hogy nézzék meg, mi folyik az utcákon a választókörzetükben. Nem szavazhat meg valaki egy olyan reformot, amit ennyien elutasítanak. 

Pedig a tervezet már évek óta terítéken volt, hiszen Macron a kampányában is kijelentette, hogy az európai normáknak megfelelően akarja emelni a korhatárt, például Németországhoz hasonlóan, ahol a 65 és 67 év között van – írja a Politico

A következő nagy utcai megmozdulások szerdán várhatók, amikor a szenátus alsóháza, a nemzetgyűlés is összeül a témában. Amennyiben ott is elfogadják a tervezetet, akkor a törvény már csütörtöktől életbe léphet.