Hugo Chávez néhai venezuelai elnök kadétkorában kapott kardját katonai díszkísérettel vitték át abba a mauzóleumba, ahol a dél-amerikai országot 1999–2013 között vezető államfő földi maradványai nyugszanak.

10th anniversary of the death of President Hugo Chavez in Venezuela
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A kard mellett egy tőrt is szállító, Chávezéhoz hasonló, piros kabrió katonai dzsipen két kadét tartotta a fegyvereket, miközben a vonuló katonák Chavezt éltették. A fegyverek akkor kerültek Chávez birtokába, amikor még a katonai akadémiára járt.

Az események az egykori elnök halálának tízéves évfordulójára rendezett ünnepségsorozatot zárták le. 

Chávez még hatalmon volt, amikor 2013. március 5-én elhunyt rákban.

A katonák tíz kilométer hosszan, venezuelai zászlókat lobogtatva vonultak végig Caracas utcáin, egészen a híres Február 4-e Kaszárnyáig. A laktanya volt Chávez 1992. február 4-én végrehajtott sikertelen, ám őt ismertté tévő puccskísérletének bázisa. Az épületnek otthont negyedben ma is sok Chávez-követő él.

A fegyvereket ezt követően elhelyezték a laktanya központi udvarán található szarkofág előtt, ahol Nicolas Maduro venezuelai elnök és számos magas rangú tisztviselő várakozott. Az elnök vörös rózsát helyezett el a szarkofágon, miközben énekesek dalokkal éltették Chávezt.

Maduro az alkalmat kihasználva egységre szólított fel, éltette az alázatosságot, valamint az egón, az individualizmuson és a megosztottságon való túllépés szükségességét hirdette.